• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Vožnjom vatrogasnih vozila, kroz sva naselja, obilježen Dan vatrogastva i blagdan sv. Florijana

Kolona vatrogasnih vozila, u kojima je bilo puna veselja, radosti i dječje ushićenosti, provezla se kroz sva naselja općine Lipovljani, u srijedu, 4. svibnja pred večer. Tako je, pokazivanjem vatrogasne opreme i vozila, uz blještava svjetla i zavijajuće sirene, obilježen ovogodišnji blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, na području općine Lipovljani, odnosno Vatrogasne zajednice općine Lipovljani.

        Za volanom navalnih vatrogasnih kamiona, vatrogasci-profesionalci, a u kabinama dječica tek predškolske dobi, iz Lipovljana, Kraljeve Velike i Piljenica, koja radosno mašu iz tih vatrogasnih, moćnih strojeva. Uz pomoć njih, vatrogasci nas spašavaju od požara, ali i svih drugih nesreća. No, ovog puta, paradnom vožnjom slave svoj dan, Dan vatrogastva i sv. Florijana.

        Veliki je to doživljaj za sve u slavljeničkoj koloni, jer zahvaljujući svojoj djeci, koja su zadivljena vatrogasnim vozilima i opremom, i poneka mama po prvi se puta vozila u vatrogasnom vozilu. Druge mame i djevojke, naravno i očevi, već godinama su članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava, ali još uvijek, kao u svom dječačkom dobu, radosno oblače vatrogasnu uniformu i dolaze, po potrebi volontirati, pomoći u intervenciji, ili se samo podružiti među vatrogascima. 

        Vatrogastvo je ljubav, dječačka želja, ali i strahopoštovanje prema raznim nesrećama, i prema vatrogascima koji interveniraju i spašavaju nas od opasnosti i nezgoda. Zato se želimo poistovjetiti  s njima. Zato trebamo biti i sami dio hrvatskog vatrogastva.

        Vatrogastvo kao ljubav, ali i humanost i zaštita, na lipovljanskom području traje već gotovo velikih 135 godina. Od Velike Gospe 1888. godine, kad je osnovano DVD Lipovljani, prvo vatrogasno društvo na ovom području. Sada je ovdje opet, čini se, vatrogastvo u novom uzletu, a posebno raduje velik broj djece na ovogodišnjoj slavljeničkoj vožnji. Vatrogastvu se, zbog toga, i dalje smiješi lijepa i aktivna budućnost, koju će sigurno, podržati i roditelji dječice, koja se ove godine vesela i radosna vozila u vatrogasnim vozilima.

        Veliki, ”tiru-riru” krug po svim mjestima općine Lipovljani, vatrogasci su započeli i završili ispred Vatrogasnog doma u Lipovljanima. Nakon dolaska, svi su počašćeni pićem, a u ime VZO Lipovljani, svima je na svečanom i veselom obilježavanju sv. Florijana zahvalila Dijana Vanjek, zapovjednica VZO Lipovljani, i pozvala ih sve da se pridruže dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

        Vatrogasce tek očekuje protupožarna sezona, ali i druge, natjecateljske aktivnosti.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content