Subota, 27 srpnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Predstavljena knjiga poezije i proze za djecu

U Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani, uz ovogodišnji program ”Noć knjige”, predstavljena je, nedavno iz tiska izašla knjiga ”Izbor poezije i proze za djecu”, autorice Jasne Popović Poje iz Novske. Pregled najzapaženijih i najboljih stihova, igrokaza i kratkih priča iz cjelokupnog književnog rada Jasne Popović Poje, u Lipovljanima je predstavio, u srijedu, 20. travnja, prof. Miroslav Lovčanin, urednik i moderator iz Novske, te prof. Mirjana Lončar, lektorica knjige i dobra poznavateljica književnog rada Jasne Popović Poje.

        Predstavljanje nove knjige, umirovljene učiteljice i pjesnikinje iz Novske, započela je Marita Štelma, ravnateljica Narodne knjižnice, koja je zahvalila autorici što se odlučila za predstavljanje svoje knjige u Lipovljanima i svima koji su došli na ovu promociju.

        O samoj knjizi, ali i o autorici Jasni Popović Poje, detaljno je govorio urednik knjige Miroslav Lovčanin, koji je, među ostalim, istaknuo:

        -Jasnin jezični izričaj jasno je uokviren u knjiženoj formi kraćih proznih crtica i svako čitanje je udahnuće  životnosti. Jasnina istinitost književnog stvaralaštva je zarazna i očaravajuća. I zato,  svaki put kad pročitamo bilo koji njen književni uradak udahnjujemo novi život temama i motivima njenih stihova.

        O različitosti i zanimljivostima pisanja, te tiskanim haiku pjesmama i igrokazima Jasne Popović Poje, govorila je i Mirjana Lončar, lektorica knjige. Da bi prisutnim ljubiteljima poezije, u najvećem dijelu članovima Matice hrvatske, Ogranak Lipovljani, dočarali radosno pjesništvo, učenica iz Krivaja, Lucija Jancetić čitala je više Jasninih radova. 

        Knjiga ”Izbor poezije i proze za djecu”, izdana je u vlastitoj nakladi autorice Jasne Popović Poje, i zaokružuje njen spisateljski rad, dug respektabilnih 50 godina. U tom razdoblju, od prve objavljene pjesme u Modroj lasti, u 7. razredu osnovne škole, pa do umirovljenja kao razredne učiteljice, Jasna Popović Poje stasala je u zanimljivu pjesnikinju i članicu Društva hrvatskih književnika.

        Najveća vrijednost, uz razne nagrade i priznanja, je to što su njene pjesme posvećene djeci, dio nastavnog kurikuluma u hrvatskim škola, i što se uče i čitaju u nižim razredima školovanja. Dio tog opusa moglo se čuti i u lipovljanskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici, na održanom predstavljanju najnovije knjige poezije i proze posvećene djeci.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content