Subota, 27 srpnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održana Skupština Vatrogasne zajednice općine Lipovljani

Redovna Skupština Vatrogasne zajednice općine Lipovljani za 2021. godinu, održana je u utorak, 19. travnja navečer. Usvojena su usmena i pismena izvješća o radu VZO Lipovljani u prošloj godini i financijskom poslovanju, te donijeti planovi rada i financijskog poslovanja za 2022. godinu.

         Sjećanjem na sve umrle i stradale vatrogasce i branitelje, započela je ovogodišnja Skupština VZO Lipovljani. Skupštinu je vodio Danijel Ribarić, predsjednik VZO Lipovljani, koji je i podnio izvješće o radu u prošloj godini. Bio je samokritičan i istakao da je općinska Vatrogasna zajednica imala problema, da je vatrogastvo zbog problema rukovodeće ekipe u najvećem društvu, DVD-u Lipovljani, bilo u krizi, koja se prelila na čitavu vatrogasnu zajednicu. Radili su samo pojedinci, dok kriza nije riješena, pa se tek pred kraj godine započelo s aktivnijim radom u vatrogastvu općine Lipovljani.

         Prošle godine za v.d. zapovjednika VZO Lipovljani imenovana je Dijana Vanjek, koja je podnijela izvješće o radu zapovjednika i zapovjedništva VZO Lipovljani. Među ostalim, istaknula je, da su u 2021. godini imali ukupno 15 intervencija, od čega je 9 bilo na gašenju požara.

         Brza i kvalitetna pomoć pružena je potresom pogođenoj Banovini, od 28. prosinca 2020. godine. Kamion i vatrogasne autoljestve na njemu, DVD-a Lipovljanina, nekoliko su dana sudjelovali u saniranju postradalog područja, zajedno s djelatnicima JVP Novska. S autoljestvama pružena je ispomoć i vatrogasnoj postrojbi grada Kutina. Članovi DVD-a Piljenice pomagali su, nakon potresa, u Sisku. Vatrogasac Aleksandar Miličević, sa potražnim psom Kira bio je 10 dana u Petrinji, na pregledu ruševina.

         Prošle godine ipak se radilo zahvaljujući aktivnim članovima vatrogasnih društava, tajniku VZO Lipovljani Dini Sudra i bivšem zapovjedniku DVD-a Lipovljani, Zlatku Pješu.

         -Zato upućujem zahvalu svim članovima, iskrenim vatrogascima koji su bili aktivni i nisu odustali od rada u vatrogastvu, zapovjednicima Zlatku Pješu i Mariu Paljuhu, te tajniku Dini Sudra na uloženom trudu, vremenu i pruženoj pomoći – zahvalila je na kraju svog izvješća Dijana Vanjek, v.d. zapovjednica VZO Lipovljani.  

         U protekloj godini ukupni prihodi bili su im nešto veći od 350.000 kuna, no ni sva financijska sredstva nisu utrošili pa su 80.000 kuna prenijeli u ovu godinu. U ovoj godini plan prihoda veći je od 480.000 kuna, u što su uračunata sredstva u visi od 200.000 kuna iz Fonda solidarnosti za nabavu nove opreme, kao najznačajnijeg izvora prihoda.

         Nakon usvojenih izvješća i planova, prošlogodišnji rad i suradnju, s društvima VZO Lipovljani, te njihovu pruženu pomoć na potresom stradalom području, pohvalili su gosti Zlatko Pješ, zapovjednik JVP Novska, Slavko Špiček, predsjednik VZG Kutina, Miroslav Zrinski, predsjednik VZG Novske i Mijo Brlečić, predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije.  

         Na Skupštini je bio prisutan i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je zahvalio svim vatrogascima na njihovom radu, a posebno svima koji su sudjelovali u pomoći stanovnicima pogođenih potresom na Banovini, u našoj županiji. Takav rad je prepoznat pa je i Općina Lipovljani, javnim Priznanjima nagradila vatrogasce uz Dan općine Lipovljani. Svim njima, još jednom je čestitao na priznanjima.

         -Općina Lipovljani uvijek će biti potpora dobrovoljnom vatrogastvu jer je ono jamac zaštite našem stanovništvu. Podržavam odluku da se nabavlja vatrogasna oprema i zahvaljujem na dosadašnjoj zaštiti i očuvanju života naših sumještana. Općina Lipovljani stoji vam na raspolaganju – završio je pozdravno obraćanje Nikol Horvat, načelnik općine Lipovljani.

         Ozbiljna aktivnost vatrogasnim društvima i samoj Vatrogasnoj zajednici općine Lipovljani – tek slijedi. Vrijeme umiješanosti politike u lipovljansko vatrogastvo i ograničenja vezana uz pandemiju covida-19, valjda su završila. Treba se brzo vratiti na stazu snažnog i aktivnog vatrogastva, na području općine Lipovljani.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content