Subota, 27 srpnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Dvogodišnji projekt donio veliko olakšanje u životu slijepih

Dvogodišnji projekt ”Vaše oko – naš pratitelj!” nakon svakodnevnog provođenja s članovima Udruge slijepih grada Kutine i dijela SMŽ, završava tijekom travnja. O rezultatima provođenja projekta, ostvarenim ciljevima i iskustvima korisnika, govorilo se u ponedjeljak, 4. travnja na završnoj konferenciji projekta.

        Završnu konferenciju otvorio je Mario Merhaut, predsjednik Udruge slijepih, a o provođenju dvogodišnjeg projekta govorila je Helena Ložar, voditeljica projekta. Vrijednost projekta, u kojem su slijepe i slabovidne osobe, tijekom svojih važnih odlazaka kod doktora, u bolnice, ali i u nabavku osnovnih kućanskih namirnica, odlaske na važne događaje ili kod bliske rodbine, imale videćeg pratitelja i prijevoz, bio je 497.995 kuna. Cjelokupan iznos financiran je u sklopu Operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, Europskog socijalnog fonda.

        O koristima i dobrobiti odrađenog projekta ”Vaše oko-naš pratitelj!”, govorilo je i nekoliko članova Udruge slijepih, koji su zahvaljujući mogućnosti korištenja ovog projekta ostvarili sve svoje potrebe. Zato su se o projektu i projektnom timu izuzetno pohvalno izražavali i naglašavali kako bi im takav projekt bio potreban i dalje.

        Da će se ovaj projekt za članove Udruge slijepih grada Kutine i dijela SMŽ i dalje provoditi, potvrdila je Andreja Veljača, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih iz Zagreba, koja je bila prisutna na završnoj konferenciji. No, sada će se taj projekt odrađivati financiranjem kroz državni proračun, a i dalje će ga raditi dosadašnji projektni tim.

        Tu vijest s oduševljenjem su pozdravili prisutni članovi udruge, ali i predstavnici lokalnih jedinica prisutnih na završnoj konferenciji. Osim o nastavku projekta videćeg pratitelja, Andreja Veljača, govorila je i o drugim aktivnostima i namjerama Hrvatskog saveza slijepih osoba. Posebno se to odnosi na donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku za invalidne osobe, koji bi trebao riješiti materijalna potraživanja svim takvim osobama.

        Predstavnici općina i gradova, koji su bili prisutni završnoj konferenciji, a na čijem području djeluje ova Udruga slijepih, pozdravili su rad projektnog tima, pozdravili su i nastavak provođenja videćeg pratitelja, te najavili potpisivanje ugovora o financiranju Udruge slijepih tijekom ove godine.

        Dolazak iz Zagreba izvršne direktorice Andreje Veljače, iskorišten je da ona uruči dvjema članicama ove Udruge slijepih novčane bonove za Uskrs. Po 500 kuna, za članove u potrebi, Hrvatskog saveza slijepih, ove godine dobile su Tea Šarenić iz Garešnice i Branka Gračaković iz Novske.

        Mario Merhaut, predsjednik udruge, zahvalio je svima za dolazak i najavio nove aktivnosti za sve članove Udruge slijepih grada Kutine i dijela SMŽ.   

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content