• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Spomen soba Josipa Kozarca – otvoren postav u novom prostoru na katu knjižnice u Lipovljanima

Spomen soba Josipa Kozarca, hrvatskog šumara i književnika, koji je 10 godina, od 1885. do 1895. godine upravljao Šumarijom Lipovljani, premještena je na novu, veću lokaciju iz podruma Šumarije Lipovljani na kat knjižnice u Lipovljanima. Premještena i preuređena spomen soba Josipa Kozarca predstavljena je javnosti u okviru programa obilježavanja Dana općine Lipovljani i Dana Josipa Kozarca.

Lijep uvod u otvaranje novouređene spomen sobe, citatom iz Kozarčevog zapisa o slavonskoj šumi, izrecitirao je Josip Lenička, učenik osnovne škole Josip Kozarca u Lipovljanima. On je prisutnima, uspješnim scenskim nastupom, dočarao Josipa Kozarca.

        Uzvanike i goste u novouređenom prostoru spomen sobe najprije je pozdravio Josip Krajči, a potom i Marita Štelma, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima. Govoreći o premještenom i preuređenom prostoru sobe Josipa Kozarca, rekla je kako je zajedničkom inicijativom Općine Lipovljani i Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani pripremljen moderniji pristup prezentaciji spomen sobe šumara i književnika, a preuređeni prostor je veći i polivalentniji. Naglasila je i kako bi to trebao biti početak stvaranja Zavičajnog muzeja Lipovljani.

        O književnim izdanjima i radu Matice hrvatske, zajedničkoj suradnji Općine Lipovljani i Ogranka Matice govorila je Tatjana Dlouhi, predsjednica Ogranka MH Lipovljani.

Na kraju, Tomislav Lukšić, Predsjednik općinskog vijeća je iznio kratak osvrt o Kozarčevom djelovanju u Lipovljanima te naglasio suradnju na ovom projektu sa Hrvatskim šumama d.o.o. još od 2013. godine kada je Soba Josipa Kozarca ustanovljena u podrumu šumarije Lipovljani. Uz sve partnere, nastojati ćemo ovaj prostor dodatno unaprijediti i promovirati da bude dostupan široj javnosti u svrhu promocije lipovljanske povijesti i šumarstva, rekao je, te proglasio spomen sobu na novoj lokaciji otvorenom.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Rasplesana mladost njeguje baštinu svojih predaka

Dvosatnim izvođenjem pjevačkog i plesnog programa, revijom narodnih nošnji i, prije toga, mimohodom svih društava kroz centar Lipovljana, ovogodišnji ”Lipovljanski susreti” još

Skip to content