• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Sjećanje na Tarasa Ševčenka proteklo u proturatnom raspoloženju zbog ruske agresije

Članovi Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca ”Karpati” iz Lipovljana, obilježili su, u četvrtak, 10. ožujka zajedno s drugim članovima ukrajinske manjine u Hrvatskoj, 208. obljetnicu rođenja i 161. godišnjicu smrti najvećeg sina ukrajinske umjetnosti, humaniste i vizionara, Tarasa Ševčenka. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomenika Tarasu Ševčenku u Lipovljanima, a glavno obilježavanje održano je u Novom Zagrebu, u naselju Travno, gdje je, također, podignut spomenik Tarasu Ševčenku.

        Ovogodišnje obilježavanje sjećanja na Tarasa Ševčenka, proteklo je u specifičnim uvjetima, kad već dva tjedna traje ruska agresija na Ukrajinu, pa se sjećanje još jednom pretvorilo u prosvjed protiv rata i uništavanje Ukrajine i Ukrajinaca. Još jednom je, i ovog puta, iz Hrvatske pružena potpora obrani Ukrajine i odana počast njihovim hrabrim braniteljima protiv ruske agresije.

        Članovi lipovljanskih ”Karpata”, ali i članovi ukrajinskih društva iz Vukovara i Slavonskog Broda, na putu prema Zagrebu, položili su vijenac u dvorištu župnog dvora grkokatoličke župe. Zatim su se svi zajedno zaputili u Zagreb.

        Kod spomenka podignutom u Novom Zagrebu, svoje sunarodnjake čekali su Ukrajinci koji žive u Zagrebu, te predstavnici ukrajinskog veleposlanstva. Formiran je špalir s antiratnim transparentima, nakon čega se pristupilo polaganju vijenca i svijeća u čast Tarasu Ševčenku.

        Sve prisutne pozdravio je, najprije, u ime organizatora, Vlado Karešin, predsjednik Ukrajinske zajednice u RH, a nakon toga i Vasilj Kirilič, veleposlanik Ukrajine u RH.

        – Bori se, pobijedit ćeš, jer Bog će ti pomoći! Ove riječi velikog Ukrajinca Tarasa Ševčenka i dalje su aktualne. Mi ne želimo biti dio Rusije, mi smo dio Europe. Mislim da bi statusa kandidata Ukrajine za članstvo u Europskoj uniji bio važan odgovor na Putinovu, rusku agresiju – rekao je, među ostalim, Vasilj Kirilič, ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj pred Ševčenkovim spomenikom, u četvrtak, 10. ožujka.

        Još je nekoliko govornika tražilo mir za Ukrajinu, a na kraju je snažnu podršku poslao i Đuro Vidmarović, bivši veleposlanik Hrvatske u Ukrajini. Na obilježavanju obljetnice u čast Tarasu Ševčenku u Zagrebu, bili su i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

        S proturatnim porukama i himnama Ukrajine i Hrvatske, te pjesmom potpore herojima u obrani Ukrajine završilo je zagrebačko obilježavanje godišnjice Tarasa Ševčenka. Još jedno će se održati u Lipovljanima, u subotu, 19. ožujka.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Rasplesana mladost njeguje baštinu svojih predaka

Dvosatnim izvođenjem pjevačkog i plesnog programa, revijom narodnih nošnji i, prije toga, mimohodom svih društava kroz centar Lipovljana, ovogodišnji ”Lipovljanski susreti” još

Skip to content