• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

KUD ”Lipa” započinje projekt vrijedan više od 450 tisuća kuna financiran iz Europskog socijalnog fonda

Kulturno umjetničko društvo ”Lipa” iz Lipovljana, kao udruga građana u kulturi, od utorka, 1. ožujka, započinje provoditi društveni projekt koji se financira europskim sredstvima, u cilju što bolje spremnosti u kriznim situacijama. Projekt ‘Krizne reakcije udruženih građana Lipovljana’ – KRUG, provodit će se slijedećih 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 455.418 kuna.

        Uoči početka provođenja projekta KRUG, u prostorijama KUD-a ”Lipa”, u Društvenom domu u Lipovljanima, potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provođenja projekta. Ugovor je potpisao Antonio Knežević, predsjednik KUD-a ”Lipa”,  u prisustvu predstavnika agencije NORA, koja je pripremila projekt za natječaj za financiranje putem Europskog socijalnog fonda.

        Pandemija covid-19, mjere zaštite i prestanka rada, vježbanja i nastupanja, u KUD-u ”Lipa”, ali i cijelom društvu, nastupilo je krizno stanje u kom se do sada ovo društvo nije našlo. Što i kako dalje raditi i djelovati?- bilo je pitanje mnogih. O izlasku iz takvog kriznog stanja, počelo se razmišljati, prije godinu i pol dana u KUD-u ”Lipa”. Tadašnja predsjednica ”Lipe” Marica Tisaj razmišljala je kako zadržati članstvo i djelovati u kriznom razdoblju, poput pandemije.

        Na takvim idejama i potrebama, osmišljen je u Razvojnoj agenciji NORA iz Novske, projekt kojim će se, kroz sudjelovanje u inovativnim radionicama, ojačati kapacitete i povećati spremnost na djelovanje u kriznim situacijama na dobrobit cijele lokalne zajednice. Takav projekt je prije godinu dana prijavljen na natječaj, s ciljem da traje 18 mjeseci. Projekt je odobren, pa započinje njegovo provođenje.

        Osim članova KUD-a ”Lipa”, u projektu će zajedno sudjelovati i članovi partnerskih udruga: Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca ”Karpati” iz Lipovljana i članovi Češke besede općine Lipovljani.

        Projekt KRUG inovativan je odgovor na potrebu za jačanjem kapaciteta organizacije civilnog društva na području Općine Lipovljani, čime će se doprinijeti ublažavanju problema i posljedica nastalih uslijed kriznih situacija, poput pandemije, kroz organizaciju projektnih aktivnosti. To su, prije svega, edukacije i radionice u kojima će sudjelovati predstavnici i članovi udruga s ciljem jačanja njihovih kapaciteta.

        Nakon godinu i pol dana, i provedenih aktivnosti predviđenih projektom KRUG, vrijednog gotovo pola milijuna kuna, očekuje se da se ostvare ciljevi projekta, a to je osnaženje kapaciteta organizacije civilnog društva na područja općine Lipovljani, i njihovo učinkovito djelovanje u lokalnoj zajednici. Očekuje se i jačanje  kapacitete civilnog društva za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama, te osnaživanje ranjivih skupina u društvu, uz jačanje međusobne suradnje udruga građana, lokalne zajednice i jedinice lokalne samouprave.

        Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Rasplesana mladost njeguje baštinu svojih predaka

Dvosatnim izvođenjem pjevačkog i plesnog programa, revijom narodnih nošnji i, prije toga, mimohodom svih društava kroz centar Lipovljana, ovogodišnji ”Lipovljanski susreti” još

Skip to content