• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održana još jedna munta darovanih životinja u Kraljevoj Velikoj

Siromašni seljaci uvijek su teško dolazili do novca i nisu ga često imali ni za obavezne, životne daće i potrebe, pa novac nisu mogli darivati nikome, čak ni crkvi, u čast svog zaštitnika. Ali ipak, uvijek su imali svoje životinje, što im je bila garancija opstanka i spašavanja od gladi. Živjeli su teško, i molili su Boga i nekog svog sveca zaštitnika, da bolje žive i da uspješno uzgoje životinje, kako bi se mogli prehraniti, kako bi ih mogli prodati i doći do nešto novca.

        Gubitak svoje životinje, ili ne daj Bože, više njih, doživljavali su tragično, jer je to značilo prijetnju za njihov život i opstanak, i patnju u slijedećih nekoliko godina dok opet ne uzgoje životinje. Dobar uzgoj, opet ih je veselio, i stoga su ponizno i sa zahvalnošću zahvaljivali Bogu. I darovali svoje životinje svom zaštitniku i Bogu.

        Svetom Antunu Pustinjaku, tijekom pokore u pustinji, uz molitve i gladovanje, prikazivale su se životinje. Stoga je on proglašen za zaštitnika domaćih životinja, kojemu se onda vjerni puk usrdno moli za sebe i svoje životinje, njihov dobar rast i uzgoj, i uspješno razmnožavanje. Uz molitve i zagovore, na dar mu donose svoje životinje, iz zahvale i poštovanja, i zbog daljnjeg uspješnog uzgoja.

        U takvim, sličnim okolnostima, rodila se i munta u Kraljevoj Velikoj, drugom, po veličini naselju u rimokatoličkoj župi Lipovljani, čija je povijest postojanja duža od 300 godina i u čijoj se mjesnoj crkvi slave ljetni i zimski Antun, sv. Antun Padovanski i sv. Antun Pustinjak, te sv. Ana i Joakim. I tijekom svakog Antunova, održava se i munta darovanih životinja, koji vjernici daruju na čast svog zaštitnika sv. Antuna.

        I ovog je Antunova, u ponedjeljak, 17. siječnja, održana munta, nakon održane svete mise što ju je vodio župnik Tomislav Pavlović. Životinje su nakon mise blagoslovljene, pa je Josip Kovačević, u ime crkvenog odbora, održao muntu, javnu prodaju darovanih životinja.

        Na žalost, primjetan je trend, u zadnjih 15-tak godina, da je sve manje životinja na munti. Odraz je to trenutne situacije u Hrvatskoj, u kojoj se poljoprivredom ljudi bave samo nužno, a sela ostaju prazna i bez stanovnika, koji odlaze u druge države trbuhom za kruhom. Na žalost, slično je i u Kraljevoj Velikoj, u kojoj ima mnogo kuća, a malo stanovnika, pa je pitanje, koliko će se dugo i munta, kao tradicijska vrijednost i specifičnost, uspjeti održati.

        Po sunčanom i hladnom vremenu, ove godine na munti u Kraljevoj Velikoj, vjernici su darivali, a posjetitelji su mogli kupiti, 20-tak pari peradi, jednog goluba i komad suhog mesa, te dvoje janjadi, koji su na javnoj dražbi prodani po 550 kuna. Sav prihod ide za potrebe mjesne crkve u Kraljevoj Velikoj. Možda bogatija munta bude ovog ljeta, 13. lipnja na blagdan sv. Antuna Padovanskog.

        Ono što se godina ne mijenja je okrijepa koju za hodočasnike i sve koji sudjeluju na munti, priređuju žene iz Kraljeve Velike, uz podršku svog Mjesnog odbora. Nakon mise i munte prisutni se mogu okrijepiti kuhanim vinom i čajem, a mogu se osladiti kiflicama ili kolačima. Na blagdan Antunova vrijedi doći u Kraljevu Veliku.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content