• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Obilježen blagdan sv. Barbare

Nakon niza godina, još od vremena službovanja župnika Stjepana Bibera, kod kapelice sv. Barbare u Lipovljanima nakon željezničke pruge, nije služeno misno slavlje. Ipak, ovogodišnji blagdan sv. Barbare, u subotu, 4. prosinca obilježen je u župi Lipovljani, uz misno slavlje na otvorenom, kod kapelice sv. Barbare.

        Misno slavlje vodio je Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe. Na njemu se okupilo 20-tak vjernika, koji žive u tom dijelu naselja, a među njima je bio i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

        O sv. Barbari, kršćanskoj mučenici i zaštitnici lagane smrti, mladih djevojaka, topnika i rudara, govorio je župnik Pavlović. Mučenička smrt svetice bila je prilika da župnik još jednom upozori i na naše važno svjedočenje vjere, ali i same priprave za smrt, čemu mnogi ne pridaju svoju pažnju i važnost.

        Nakon misnog slavlja, razgledana je i kapelica sv. Barbare, pa je zajednički utvrđeno da se treba pripremiti obnova kipa sv. Barbare. Zidanje kapelice, i obnova kipa, napravljeno je, za vrijeme službovanja u Lipovljanima pokojnog župnika Ignacija Fostača, od čega je prošlo više od 20 godina.

        Još krajem 20. stoljeća, u Lipovljanima je značajno slavljen blagdan sv. Barbare, vjerski i svjetovno. Slavili su ga zaposlenici INA-e, kao svoj dan. Vađenje nafte smatra se dijelom rudarstva, komu je zaštitnica upravo sv. Barbara, pa su ‘Inaši’ taj blagdan imali godišnje okupljanje. No, sve se promijenilo prodajom INA-e mađarskom MOL-u kad zamire proizvodnja nafte na lipovljanskim poljima, a gašenjem sisačke rafinerije gasi se i otprema nafte s ovdašnjih postrojenja u tu rafineriju. Zaposlenika je sve manje, INA u potpunosti odlazi i iz Novske, pa svako obilježavanje blagdana sv. Barbare, kao zaštitnice rudara na ovim prostorima, gubi svoj smisao i ubrzo se gasi.

Damir SMETKO  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Rasplesana mladost njeguje baštinu svojih predaka

Dvosatnim izvođenjem pjevačkog i plesnog programa, revijom narodnih nošnji i, prije toga, mimohodom svih društava kroz centar Lipovljana, ovogodišnji ”Lipovljanski susreti” još

Skip to content