• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Predstavljene nove mogućnosti izgradnje odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda za naselja Krivaj, Piljenice i Kraljeva Velika

”LIP-KOM”, komunalno poduzeće Općine Lipovljani za vodoopskrbu i odvodnju, priredilo je u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani, u četvrtak, 21. listopada, prezentaciju ”Novelacija koncepcijskog rješenja odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Krivaj, Piljenice i Kraljeva Velika”. Cilj prezentacije bio je razmotriti više različitih rješenja o sustavima, mogućnostima izvedbe i ukupnim troškovima buduće izgradnje kanalizacijske mreže s pročišćivanjem otpadnih voda za tri naselja općine Lipovljani.

        Idejna rješenja, s opsežnom analizom mogućnosti izgradnje komunalne potrebe odvodnje u Krivaju, Piljenicama i Kraljevoj Velikoj, ponudila je projektna tvrtka Tenzor d.o.o. iz Zagreba, u suradnji s Građevinskim fakultetom iz Zagreba. Prezentaciju je vodio dr.sc. Dražen Vouk, dipl.ing.građ., glavni konzultant tvrtke ”Tenzor”, koji je provodio analizu mogućih rješenja, pritom uzevši u obzir sve najnovije zakonske obveze na području odvodnje, ali i više izvedbenih rješenja. Hrvatske vode sufinancirale su ovu projektnu dokumentaciju s 80% sredstava dok je 20% sredstava osiguralo komunalno poduzeće LIP-KOM d.o.o.

        Plan izgradnje odvodnje, odnosno kanalizacije na području općine Lipovljani datira još iz 1998. godine. Tadašnje rješenje, da se cjelokupna kanalizacija općine Lipovljani dovede do jedinstvenog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, sada se, najviše zbog konfiguracije terena, čini neizvedivim, ali i vrlo skupim rješenjem. Prvo idejno koncepcijsko rješenje odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Krivaj, Piljenice i Kraljeva Velika napravljeno je prije 8 godina, no od 2013. godine dosta se toga promijenilo. Zato se prišlo izradi novog idejnog rješenja, koja u drugim sredinama već postoje. Ova prva prezentacija drugačijeg i novijeg koncepcijskog rješenja, korak je do projektiranja i rješavanja kanalizacijskog sustava u tri naselja općine Lipovljani, dok je u Lipovljanima kanalizacijskom mrežom pokriveno oko 85% naselja.

        Prije početka javne prezentacije novijih rješenja za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda u Krivaju, Piljenicama i Kraljevoj Velikoj, prisutne je pozdravio Davor Živković, direktor ”LIP-KOM”-a, a onda i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je istako da se željno isčekivala ova studija, koja bi trebala pokazati u kom pravcu će ići izgradnja kanalizacijskih sustava u naseljima općine Lipovljani. Zahvalio je svima koji su sudjelovali na pripremi koncepcijskog rješenja i najavio kako će u odabiru konačnog rješenja odvodnje sudjelovati prije svega Hrvatske vode, Općina Lipovljani, komunalno poduzeće LIP-KOM d.o.o., ali i mještani općine Lipovljani, za koje se planira još jedno, javno predstavljanje novelacijskog rješenja.

        Konzultant Dražen Vouk održao je jednosatnu prezentaciju, a nakon toga i odgovarao na pitanja prisutnih. Generalni zaključak je da se ne želi, zbog ekonomske analize, ali i zbog tehničkih uvjeta, cjelokupna kanalizacijska mreža svodit na jedan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Lipovljanima, već da bi se sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda gradio za svako naselje zasebno.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content