• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Predstavljen Zbornika radova ”Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima”

U prvom Zborniku radova, znanstveno-stručnog skupa ”Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima”, objavljeno je ukupno 10 znanstvenih i stručnih radova iz segmenta književnosti. Zbornik je prošle godine izdao Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Zbog problema s pandemijom koronavirusa, Zbornik radova promoviran je tek u srijedu, 20. listopada u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima. Od prvih ”Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima”, održanih 2013. godine, u okviru obilježavanja blagdana Josipova i Dana općine Lipovljani, do sada je održano 7 znanstveno-stručnih skupova, na kojima su o književnom i šumarskom radu Josipa Kozarca, hrvatskog književnika i cijenjenog šumara, naizmjenično, znanstvene i stručne radove izlagali profesori i studenti osječkog Filozofskog fakulteta i Centra za znanstveni rad HAZU Vinkovci, te profesori i studenti zagrebačkog Šumarskog fakulteta i stručnjaci Hrvatskih šuma. Osim njih izlagali su i stručnjaci Parka prirode Lonjsko Polje i Instituta za arheologiju RH.

Promociju Zbornika radova otvorio je Josip Krajči, predsjednik Odbora za održavanje ‘Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima”, koji je pozdravio sve goste i članove Odbora. Prisjetio se kvalitetne pripreme stručnih skupova, zajedničke suradnje Filozofskog fakulteta iz Osijeka, Centra HAZU iz Vinkovca, Šumarskog fakulteta, Hrvatskih šuma, Instituta za arheologiju, PP Lonjsko Polje te Općine Lipovljani, koja u potpunosti podržava održavanje Dana Josipa Kozarca kao organizator. Zahvalio je svima na odazivu i pripremi stručnih radova, te Filozofskom fakultetu na tiskanju prvog Zbornika radova. -”Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima” posebna je i specifična manifestacija posvećena šumaru i književniku Josipu Kozarcu i njegovom 10-to godišnjem životu u Lipovljanima, naglasio je Josip Krajči, na početku promocije tiskanog Zbornika radova.

Marita Štelma, ravnateljica knjižnice uvodno se kratko obratila kao domaćin prostora multimedijalne dvorane lipovljanske knjižnice.

O pokretanju ”Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima”, uspješnom provođenju ideje i organiziranje skupa, uvodno je govorila prof.dr.sc. Ljiljana Kolenić, i sama rođena lipovljanka. Osvrnula se i na doprinos Filozofskog fakulteta iz Osijeka u pripremi tema o književnom radu Josipa Kozarca, iako je o tome već napisano stotinu tekstova. Posebno je istaknula istraživački dio oko književnog rada Josipa Kozarca, kojeg rade profesori i studenti fakulteta, te simpatične nagrade studentima, koje ih motiviraju na rad i istraživanja.

Pripremu Zbornika, financiranje tiskanja i vrijednost stručnih radova, na predstavljanju prvog Zbornika radova obrazložila je sveučilišna profesorica Marica Liović, urednica Zbornika. Naglasila je kako će se njegova vrijednost pokazat kroz citiranje i pozivanje na objavljene stručne radove u njemu. Ukupno je tiskano 10 radova. Urednica Marica Liović predstavila je i studentice osječkog fakulteta Anu Geto, Dariju Skokić i Dinu Djetka, koje su sudjelovale u ilustriranju ovog Zbornika radova.

Gotovo na svim ”Danima Josipa Kozarca u Lipovljanima” bio je prisutan i Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma Zagreb. Pozdravio je tiskanje prvog Zbornika radova i podsjetio na važnost šumarskog rada Josipa Kozarca, ali i naglasio izvrsnu suradnju Hrvatskih šuma i Općine Lipovljani.

Održavanje ”Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima” pozdravio je i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća i potpredsjednik organizacijskog odbora Dana Josipa Kozarca. Podsjetio je da se uz ”Dane Josipa Kozarca” svake godine ostvaruje i tradicionalna suradnja sa Hrvatskim šumarskim društvom kroz postav izložbe fotografija ”Šuma okom šumara”. Ove godine u Lipovljane je stigao postav koji je bio izložen u Bruxellesu u okviru predsjedanja Hrvatske europskom unijom 2020. godine. Zahvalio je za tiskanje Zbornika radova i otvorio izložbu fotografija.

Zadovoljstvo tiskanjem prvog Zbornika radova sa stručno-znanstvenog skupa ”Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima”, održanih od 2013. do 2019. godine i njegovim predstavljanjem u Lipovljanima, izrazio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Čestito je na tome urednici Zbornika profesorici Marici Liović i zahvalio svim članovima Odbora. Zahvalio je i svim autorima radova koji su do sada sudjelovali u programu Kozarčevih dana i pozdravio sudjelovanje studenata Šumarskog i Filozofskog fakulteta u istraživanju i prezentiranju stručnih radova.

Skupu su se prigodno obratili i Predsjednica Matice Hrvatske Tatjana Douhi, s riječima zahvale i potpore u svim aktivnostima u budućnosti te Damir Miškulin, voditelj Uprave Šuma Zagreb, istakavši suradnju tvrtke Hrvatske šume i Općine Lipovljani koji su na zavidnoj razini.

Na kraju promocije Zbornika radova, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, uručio je prigodne darove svima koji su sudjelovali na izdavanju prvog Zbornika radova ”Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima”.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content