• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Predstavljena prva zbirka pjesama Željke Uhitil iz Lipovljana

Željka Uhitil iz Lipovljana više nije samozatajna poetesa, koja svoje stihove piše u stare rokovnike, ni tek autorica stihova na društvenim mrežama. Željka je, evo potvrđena pjesnikinja, kojoj je u petak, 17. rujna promovirana prva zbirka pjesama pod imenom ”Dozivam sunce”.

         U okviru programa ”Dani češke kulture u Lipovljanima”, što ih već niz godina organizira Češka beseda općine Lipovljani, ove godine ”Dani” su započeli promocijom dvojezične zbirke pjesama ”Dozivam sunce”, autorice Željke Uhitil. U njoj je na 90-tak stranica objavljeno 85 Željkinih pjesama na hrvatskom jeziku i 22 pjesme prevedene na češki jezik, te 15-tak haiku pjesama. Promotori prve zbirke pjesama bili su profesori Melita Lenička i Miroslav Lovčanin, a gosti na promociji, uz članove Češke besede općine Lipovljani, bili su članovi Klub čeških literata iz Daruvara, na čelu s Tanjom Golubić Novotni i članovi Ogranka pjesnika iz Siska, koje je vodio Dubravko Matasović.

         O prvoj zbirci pjesama Željke Uhitil, govorio je urednik zbirke prof. Miroslav Lovčanin iz  Novske. Naglasio je da poetesa piše socijalnu tematiku s prikrivenom ironijom. Buni se, kaže urednik zbirke, protiv nametnutih lažnih slika i života u irealnosti. Ima poseban stav i pogled na život, te troši ogromnu energiju tražeći svrhovitost svog karaktera.

         – Željka nam kroz svoje pjesme pokušava ogoliti život jer je on ”baca na gole stijene,/kupa u jezeru čarolije.” Upravo su refleksivne teme najčešće u njenoj poeziji, kao i intimne. Tako je progovorila o ljubavi, boli, čežnji, prihvaćenosti u društvu, partnerstvu… a često su stihovi u prenesenom značenju – naglasila je prof. Melita Lenička, tijekom predstavljanja prve zbirke pjesama Željke Uhitil.

         Tijekom promocije zbirke ”Dozivam sunce”, Željkine ili svoje stihove čitalo je 10-tak zavičajnih pjesnika iz Siska i Daruvara. U promociju su se lijepo uklopile i članice ženskog pjevačke skupine ”Đurđice” iz Novske, izvedenim tradicijskim pjesmama. ”Dane češke kulture u Lipovljanima” predstavila je Vjera Ožoga, predsjednica Češke besede općine Lipovljani, a veliku zahvalnost za uspješan rad svih članova Češke besede uputio im je Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća. Željki Uhitil čestitao je na objavljivanju prve zbirke pjesama, uz želju da joj pjesme budu čitane.

         Obitelj Uhitil iz Lipovljana ima genetsku urođenost za umjetnost. No, većina članova obitelji to izražava kroz likovnu nadarenost, koju najčešće ipak ne njeguju, niti često upražnjavaju. Željka Uhitil, pokazalo se, nije likovno nadarena, ali je, očito, literarno ‘vudrena’.

         Kao pisateljica stihova javlja se relativno kasno, tek u 55. godini života. Prvu pjesmu napisala je početkom siječnja 2020. godine, i od tada ne prestaje pisati. Vrijedna je, i svaku pjesmu, koja joj se tijekom inspiracije javi, svakako zapiše. Do sada je zapisala preko tisuću pjesama i haiku stihova, pa nije bilo teško pripremiti prvu zbirku pjesama. Teže je bilo naći izdavača zbirke. Kao svojoj članici i stanovnici financijski su pomogli Češka beseda općine Lipovljani, Općina Lipovljani, te Vijeće češke nacionalne manjine SMŽ.

         Prva zbirka pjesama Željke Uhitil nosi naziv ”Dozivam sunce”, ali čini se da će ju obilježiti autoportretni stihovi pjesme ”Ja sam žena u najboljim godinama”, koja najbolje oslikava samu autoricu i njenu ‘pjesničku bol’, pa je zbirka mogla ponijeti i taj naslov.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content