Petak, 26 srpnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Obilježeno 250 godina školstva u Lipovljanima

U Lipovljanima je u srijedu, 16. lipnja, obilježena važna obljetnica iz povijesti ovog slavonskog mjesta, koja svjedoči o Lipovljanima u kojima, već dugo žive pismeni, obrazovani i kulturni ljudi, čija se djeca školuju i obrazuju već punih 250 godina. U organizaciji Osnovne škole Josipa Kozarca, s godinom dana odgađanja, zbog virusne pandemije covid-19, svečano su obilježena dva i po stoljeća školstva, a programu obilježavanja, među ostalima, bili su prisutni Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća Lipovljani i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

         Himnom je otvorena svečanost obilježavanja 250. obljetnice školstva u Lipovljanima, u Društvenom domu, na čijoj je pozornici potom izveden polusatni program učenika lipovljanske Osnovne škole. Kroz program je pokazano da se u lipovljanskom školstvu njeguju tradicijske vrijednosti, ali i moderni predmeti, da se uči, ali i odgaja, jer znanje bez brižnog odgoja svakog učenika, ne donosi očekivane uspjehe.

         Nakon učeničkog programa, ravnateljica škole Mirjana Faltis, pozdravila je sve prisutne goste i uzvanike i zahvalila im za dolazak na obilježavanje 250. obljetnice neprekinutog školstva u Lipovljanima. Takvu, izuzeto značajnu obljetnicu, Lipovljanima i Osnovnoj školi Josipa Kozarca čestitali su: Zdenka Čukelj, izaslanica Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i Mihael Jurić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije. Čestitke i zahvale uputio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, i sam učenik Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima.

         – Čestitam i zahvaljujem svim učiteljicama i učiteljima, svim nastavnicama i nastavnicima i svim drugim djelatnicima naše Osnovne škole Josipa Kozarca, koji su izabrali težak životni poziv kako bi obrazovali i odgajali mlade generacije, Lipovljana i naše okolice za budući život. Izazovi su svake godine sve veći, a učenici škole iz Lipovljana postižu odlične rezultate na mnogim natjecanjima. To govori da nam je škola uspješna u obrazovanju i odgoju mladih generacija, pa neka bude i dalje tako – rekao je, među ostalim, u svom čestitarskom govoru, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

         Na kraju programa u Društvenom domu u Lipovljanima, prikazan je igrano-dokumentarni film o 250 godina školstva u Lipovljanima, uz povijesni presjek razvoja školstva i samog obrazovanja. Film kreće s prikazom društvenog i političkog okružja u hrvatskoj i Lipovljanima davne 1770. godine kada je osnovana škola, koju znamo pod nazivom Trivialschule. Nastava je održavana po privatnim kućama, ali i u drvenoj zgradi koja je stajala u učiteljskom vrtu. Trivijalka je imala tri razreda u kojima se učilo čitanje, vjeronauk, gramatika, pravopis, usmeni i pismeni izraz misli, računstvo i krasopis. Službeni jezik bio je njemački, a učio se i slavonski jezik, ali tek iz milosti.

         Svečano obilježavanje dva i pol stoljeća neprekinutog školstva u Lipovljanima, završilo je obilaskom učeničkih radionica u sportskoj dvorani pri Osnovnoj školi Josipa Kozarca. Tu su gosti mogli pogledati razne radionice učenika i nastavnika iz svih nastavnih predmeta koji se uče u lipovljanskoj osnovnoj školi. Svemu je cilj što više zainteresirati učenike za pojedini predmet i što lakše i jednostavnije pojasniti gradivo vezano uz pojedinu tematiku.

Damir SMETKO

    

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content