• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Završen je dvogodišnji projekt brige za staračke obitelji ‘Zaželi i ostvari’ vrijedan više od 1.600.000 kuna

Dvogodišnji socijalni program zapošljavanja žena na poslovima brige i pomoći staračkim i samačkim domaćinstvima na području općine Lipovljani i službeno je dovršen. Završna konferencija projekta, koji je donio višestruku korist i više od 1,6 milijuna kuna korisnicima i uposlenicima u poboljšavanju kvalitete života i socijalnog statusa, održana je u petak. 19. veljače u Društvenom domu u Lipovljanima.

         Nositelj projekta ‘Zaželi i ostvari’ bila je općina Lipovljani, uz partnere: Centar za socijalnu skrb Novska, razvojnu agenciju Simora i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Kutina. Projekt traje do 28. veljače ove godine, a započeo je 31.8.2018. Nakon pripremnog dijela ‘Zaželi i ostvari’ za 8 zaposlenih žena i 50 krajnjih korisnika trajao je pune dvije godine, od 1. siječnja. 2019. do 31. prosinca 2020.

        Poštujući propisane epidemiološke mjere, na završnoj konferenciji okupilo se 20-tak osoba vezanih uz projekt ‘Zaželi i ostvari’. Uz zaposlenice projekta, bili su tu i zaposlenici Općine Lipovljani, nositelji projekta, vijećnici Općinskog vijeća, zainteresirani korisnici budućeg projekta, no zbog pandemijskih   mjera nisu bili prisutni krajnji korisnici te partneri u projektu.

        No, svima njima, zahvalio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je prije više od 2 godine, dijeleći bicikle zaposlenim ženama, i pokrenuo ovaj projekt pomoći staračkim i samačkim domaćinstvima na području općine Lipovljani.  

        -Zahvaljujemo svim partnerima u projektu, Simori, Centru za socijalnu skrb i HZZ-u s kojima smo pripremali i provodili naš projekt  ‘Zaželi i ostvari’. Također zahvaljujemo i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koje je odobrilo naš projekt. U njemu je bilo zaposleno 8 žena iz naše sredine koje teže mogu naći posao, ali su bile spremne na pružanje pomoći staračkim, i često samačkim obiteljima, te uz to još se i školovati, kako bi nakon ovog projekta bile konkurentne na tržištu rada.

        Kroz ovaj projekt, korisnicima i zaposlenicima, ostvarena je vrijednost od milijun i 635 tisuća kuna, a sva sredstva u 100%-tnom iznosu ostvarena su iz Europskog socijalnog fonda Europske unije.

        Kad smo pokretali program pomoći i brige za staračka i samačka domaćinstva, bio je dobar odaziv, ali već nakon mjesec-dva, broj zainteresiranih za korištenje ovog projekta je rastao i sada je 80 zainteresiranih za primanje usluga brige i pomoći za starije i nemoćne sugrađane. Zato smo kandidirali novi projekt ‘Zaželi’ koji će trajati godinu dana. Zaposlit ćemo 15 žena, a brinut će se za oko 80 obitelji s područja općine Lipovljani – naglasio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani na završnoj konferenciji projekta.

        O svom iskustvu, saznanjima i postignućima tijekom provođenja dvogodišnjeg projekta ‘Zaželi i ostvari’, prisutnima su govorile i same zaposlenice, provoditeljice programa na terenu. Općina Lipovljani nada se brzom odobrenju novog programa brige o staračkim i samačkim obiteljima.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content