• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Započeli radovi na uređenju i obnovi 2,2 kilometra županijske ceste od Piljenica do Ilove

Dugo očekivana obnova i uređenje dijela županijske ceste Lipovljani – Kutina, preko Piljenica i Ilove, krenula je u petak, 29. svibnja. Poduzeće Strabag počelo je uređivati bankine, uz kolnik županijske ceste kod mosta preko Pakre u Piljenicama, a na početku radova prisutni su bili Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, te Stipo Šapina, ravnatelj Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije i Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije.

Županijska cesta od Lipovljana do Kutine, preko Piljenica i Ilove, jedna je od najprometnijih, ali i jedna od najoštećenijih županijskih cesta na području općine Lipovljani. Stoga je dogovor ŽUC-a i Općine Lipovljani da zajednički obnove kompletnu cestu u dvije etape, do 2021. godine. U 2020. godini planirano je da se obnovi dio ceste između Pakre u Piljenicama i Ilove. Radovi su proljetos već trebali biti izvršeni, ali ih je pandemija virusa Covid-19, privremeno zaustavila.

U ovoj, prvoj etapi obnovit će se dionica od mosta na Ilovi (granica s kutinskim područjem) do mosta u Piljenicama na Pakri, u dužini od 2.200 metara. Radove izvodi Strabag d.o.o., koji je i do sada vrlo kvalitetno izvodio radove u nekoliko ulica i naselja na području općine Lipovljani. Obnova i uređenje podrazumijevaju da će se sanirati kolnik ceste asfaltiranjem u dva sloja. Izravnavajući sloj bit će debljine 3 centimetra, a habajući sloj debljine od 4 centimetra novog asfalta. Osim toga, nanovo će se urediti i vodo propusti, te iskopati i produbiti odvodni kanali, uz uređenje cestovnih bankina.

Obnova županijske ceste radi se po modelu zajedničkog ulaganja 50:50%, a za ovu etapu planirano je 1,4 milijuna kuna, ili po 700.000 kuna Županijska uprava za ceste i Općina Lipovljani. Na javnom natječaju  ugovorena je povoljnija cijena od planirane, pa će tako obnova i asfaltiranje 2,2 kilometra ove županijske ceste iznositi 1,108.324 kune, odnosno nešto više od 550.000 kuna za Općinu Lipovljani.. Rok za izvršenje poslova na obnovi i uređenju najoštećenijeg dijela ceste, između Piljenica i Ilove je 40 radnih dana, pa se završetak posla očekuje početkom srpnja, ako to vremenske prilike dozvole.

Obilazeći početak radova Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani je naglasio:

 – Obnova ove ceste nastavak je višegodišnje suradnje Županijske uprave za ceste i Općine Lipovljani u kojoj zajednički obnavljamo ceste u nadležnosti ŽUC-a, na području općine Lipovljani. Ove godine ćemo obnoviti više od 2 kilometra županijske ceste u vrlo lošem stanju. Općina Lipovljani i Županijska uprava za ceste, po modelu financiranja pola-pola potrebnih sredstava, do sada su obnovile više od 6,5 kilometara županijskih cesta na području općine Lipovljani, ukupne vrijednosti više od 4,5 milijuna kuna, što je zaista veliki iznos za Općinu Lipovljani.

To je model po kojem možemo obnoviti sve županijske ceste na području općine Lipovljani, a ja se nadam da će se taj način suradnje nastaviti i u buduće jer imamo još županijskih cesta za obnoviti. Nadam se da ćemo po tom modelu iduće godine obnoviti i cestu od Piljenica do Lipovljana u dužini do 4 kilometra, koja je jako oštećena i u dosta lošem stanju. Ja se nadam da će ŽUC imati sredstva iduće godine za taj dio ceste, a Općina Lipovljani svoju polovicu potrebnih sredstava osigurat će u proračunu općine za iduću godinu.

Ovo nisu jedini radovi u Piljenicama i na području općine Lipovljani. Mi nakon obnove ove dionice nastavljamo i s obnovom cesta koje su u nadležnosti Općine Lipovljani, prije svega, u Piljenicama, prema ‘gumenoj brani’ odnosno prema Banovoj Jaruzi, gdje nas očekuje nastavak obnove ceste u vrijednosti  470.000 kuna. Zatim se selimo u Lipovljane, gdje započinje uređenje i rekonstrukcije posljednjeg dijela uređenja centra u vrijednosti 2 milijuna kuna. Nastavljamo radove na uređenju i modernizaciji makadamskih cesta u Lipovljanima, Ratarsku, Fratrov Jarak i Odvojak Starčevićeve, u vrijednosti 550.000 kuna. Pri završetku je i izgradnja sekundarne kanalizacije u iznosu od 2 milijuna kuna, isto tako i modernizacija javne rasvjete, gdje prelazimo na ekološki i energetski učinkovitu LED javnu rasvjetu, u vrijednosti 2,8 milijuna kuna. Puno se radi, a ono što je najvažnije da nas virusna pandemija i smanjenje prihoda neće zaustaviti u izvršenju planiranih radova tijekom ove godine – rekao je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, prilikom početka radova u Piljenicama, na obnovi dijela županijske od Piljenica do Ilove.    

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content