• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održana likovno-pjesnička večer u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima

Pod organizacijom Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani i Ogranka Matice hrvatske u Lipovljanima na čelu sa predsjednicom Melitom Lenička, 10.studenog, u prepunoj prostoriji lipovljanske knjižnice uspješno je održana likovno-pjesnička večer uz dodjelu nagrada za najčitača Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

Mjesec hrvatske knjige obilježava se u trajanju od 15.10-15.11., a u tom periodu održavaju se brojni književni susreti koji svojim obogaćenim programom obuhvaćaju sve uzraste.

Tako su u sklopu tradicionalnog obilježavanja, u umjetničkom dijelu ove pomalo romantične i iznimno lijepe večeri, uz pjesnike i književnike, svojih 40-tak slikarskih radova predstavile Nataša Tisaj, Vlatka Vidiček Dam i Zdenka Grgurić,  tri izvrsne amaterske slikarice ujedno i članice MH Ogranka Lipovljani.

Slobodnom temom izložbe, postavljeni su motivi dojmljivih portreta, intrigantnih pejzaža, mrtve prirode, ali i tehnika oslikavanja već ispisane stranice knjige s motivom veličanstvenog anđela autorice Vlatke Vidiček Dam, te mnogi drugi.

Amaterske slikarice su izložbom dokazale kako su uvelike napredovale kvalitetom u svom likovnom stvaralaštvu te pogledom na slikarsko platno oduševile posjetitelje svojom umjetnošću koja sasvim sigurno uvelike može parirati sa profesionalizmom.

U likovno-literarnom ozračju, posebnu konotaciju ugodnom i toplom ugođaju svakako je doprinijelo čitanje poezije. Stihovima su večer obogatili, uz susjedne ogranke, članovi MH iz Kloštra Ivanića Kruno Božić, Miljenko Šimunović i Štefica Vanjek koja je srčano, uz puno emocija, ali izuzetno energično izrecitirala autorsku pjesmu“ Ako umre Slavonija“ čije je stihove uglazbio estradni glazbenik, Miroslav Škoro.

U večeri poezije, autorskim stihovima također su se predstavili Marija Ljubić, Nevenka Žabek, Jasna Popović Poje, članica Društva hrvatskih književnika i Društva dječjih književnika, Ljubica Stublija, Mirko Knjižek, dok su profesorica Katarina Brkić i Dragutin Pasarić, predsjednik kutinskog Ogranka Matice hrvatske, uz čitanje poezije, predstavili Kalendar za 2018.godinu kojeg je Ogranak izdao u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Kutine čiji je službeni slogan, ujedno i naziv kalendara, „U zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja“ osmislio upravo Dragutin Pasarić.

U spomenutom kalendaru nalaze se i pjesme Katarine Brkić, od kojih je za ovu lijepu večer, izdvojila četiri, posvećene svakom godišnjem dobu.

Uz prigodne čestitke i poklone, nagrade za najčitače lipovljanske knjižnice dodijelila je ravnateljica Marica Tisaj, a ovogodišnji dobitnici su: Patrik Ovad, Fabijan Žanić, Karmen Štiks, Stefani Dlouhi i Gabrijela Brtan.

Na iznimno lijepom i ugodnom druženju uz knjige, slike i glazbenu improvizaciju Antuna Maršon na akustičnoj gitari, svojom nazočnošću popratio je i Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani.

„Zaista sam ponosan što sam načelnik Općine Lipovljani i smatram da svi mještani Lipovljana trebaju biti izuzetno ponosni na našu općinu, jer skoro svaki tjedan imamo barem jedno kulturno događanje. Takvim načinom kulturnog uzdizanja može se pohvaliti malo koja općina ili grad koji je puno veći od naših Lipovljana.“ istaknuo je Nikola Horvat te uputio srdačan pozdrav dobrodošlice svim prisutnima, kao i čestitke slikaricama Nataši Tisaj, Vlatki Vidiček Dam i Zdenki Grgurić.

Četvrtu godinu zaredom, lipovljansku knjižnicu ispune umjetničke duše koje ljubav prenose drugima kroz osebujan talent slikanja i pisanja stihova koji nas odnose u neke vedrije ili pak sjetne misli.

Svojim uratkom ispune duše posjetitelja i time ih ispune toplinom druženja za narednih godinu dana do nekog novog susreta u isto vrijeme na istom mjestu. 

 

 

 (m.p.k.)

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content