• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Svečano pušten u rad Magistralni vodovod Kutina – Lipovljani

Povodom uspješne realizacije značajnih EU projekata; Magistralni vodovod Kutina – Lipovljani i Vodospremnik i crpna stanica Torovi (EN.2.1.16-0079), Sanitarno fekalna kanalizacija u Zagrebačkoj ulici u Voloderu (EN.2.1.16-0080), Kanalizacijski cjevovod u Ulici Repušnička lipa u Repušnici (EN.2.1.16-0082), dana 09.studenog, održana je završna konferencija u Kutini, gdje su predstavljeni spomenuti projekti nakon čega je svečano u rad pušten i Magistralni vodovod Kutina – Lipovljani duljine 26 km.

Na konferenciji se okupilo više od 40 sudionika među kojima su nazočili Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Ivo Žinić, župan Sisačko moslavačke županije, Roman Rosavec, zamjenik župana Sisačko moslavačke županije, Zlatko Babić, gradonačelnik Grada Kutine, Sonja Repić, zamjenica gradonačelnika Grada Kutine, Josip Mišković, gradonačelnik Grada Popovače, Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani i Mijo Šepak, direktor Moslavine d.o.o.

Kutinsko komunalno poduzeće Moslavina d.o.o., nominiralo je projekt Magistralni vodovod Kutina – Lipovljani i Vodospremnik i crpnu stanicu Torovi za sufinanciranje iz EU fondova. Vrijednost projekta je 34,3 mil. kn. Iz EU fondova projekt je sufinanciran sa 22,6 mil. kn. Ostali dio od 11,7 mil. kn financira se iz nacionalnih sredstava na način da Hrvatske vode sufinanciraju 7,1 mil. kn, a Moslavina d.o.o. 4,6 mil. kn za što sredstva osiguravaju jedinice lokalne samouprave; Gradovi Kutina i Popovača te Općine Velika Ludina i Lipovljani. Na najvišem predjelu na Torovima izgrađena je vodosprema veličine 2 x 500 m³ vode, a gradnja je završena krajem prosinca prošle godine.

„Puštanjem u pogon novog sustava, Općina Lipovljani dobiva 99% pokrivenosti vodoopskrbnom mrežom što omogućava priključak na vodovodnu mrežu za 99% kućanstava. Nadalje, projekt je važan i za kvalitetnije funkcioniranje izgrađenog vodoopskrbnog sustava, i to u tehničkom smislu, jer bi novi sustav opskrbe kroz vodospremu trebao donijeti i manje tlačne udare, a pri tom osigurati i kvalitetniju opskrbu svim našim sumještanima, te kroz smanjenje puknuća i gubitaka vode u sustavu, racionalizirati poslovanje komunalnog poduzeća Lip Kom d.o.o.“ – istaknuo je Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani te uputio čestitke Moslavini d.o.o. na svim ostvarenim projektima i riječi zahvale izvoditeljima, projektantima, nadzornim tijelima i drugim sudionicima u pripremi i izgradnji ovih hvalevrijednih projekata.

Hrvatske vode i jedinice lokalne samouprave nastavit će i dalje uspješno pripremati, nominirati i realizirati EU projekte na distributivnom području Moslavine d.o.o. kako bi se izgradnjom tih sustava povećao gospodarski potencijal, ali i standard građana podigao na veću razinu.

Neminovno je da je izgradnja magistralnog vodovoda od Kutine prema Lipovljanima, uz gradnju impresivnog zdanja vodospreme s crpnom stanicom na Torovima, primjer uspješne partnerske suradnje između partnera u projektu: Gradova Kutina i Popovača, Općine Velika Ludina, Općine Lipovljani i nositelja projekta Moslavine d.o.o., a s obzirom da je projekt izuzetno tehnički i financijski zahtjevan, ovo je iznimno lijep primjer kako je ovako važne i zahtjevne projekte itekako moguće zajednički realizirati.

(m.p.k.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content