• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

NA ‘DANIMA JOSIPA KOZARCA U LIPOVLJANIMA’ STRUČNO PREDSTAVLJEN ‘HRVATSKI JEZIK U SLAVONIJI U PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI’

Prije 132 godine za ravnatelja Šumarije Lipovljani postavljen je Josip Kozarac, hrvatski šumar i književnik, koji je u Lipovljanima ostao slijedećih 10 godina. Bile su to najbolje i najuspješnije godine njegova života. Iskazao se kao vrsni šumarski stručnjak, ali i kao značajan književnik, koji je kroz pripovijetke i kronike ondašnjih zbivanja zabilježio život i probleme tadašnjeg slavonskog sela. U Lipovljanima je pisao stručne šumarske radove, ali i literarne zapise o ljudima, njihovim dušama, te zgodama i nezgodama u Slavoniji i njezinoj, hrastovoj šumi, koju je iznad svega ljubio i cijenio.

                Tome na spomen, prije 4 godine, pokrenuti su ‘Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima’, s ciljem populariziranja stručnih radova iz šumarstva i hrvatskog jezika, baš iz područja na kojima je radio i Josip Kozarac. Naizmjenično se svake druge godine govori o radovima s jednog područja, a ove godine, na V. ‘Danima Josipa Kozarca u Lipovljanima’ predstavljeni su radovi iz književnosti i hrvatskog jezika.

                Ovogodišnji ‘Dani Josipa Kozarca’ održani su u petak, 17. ožujka u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, a taj znanstveno-stručni skup govorio je o ‘Hrvatskom jeziku u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti’. Katedra za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju, Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku pripremila je i izložila radove na ovom stručnom skupu.

                Sve sudionike ‘Dana Josipa Kozarca’, na njenom početku, pozdravio je Josip Krajči, predsjednik Odbora za obilježavanje ‘Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima’. Zahvalu za dolazak na stručni skup i podržavanje ove ideje, uputi je i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. O radu na proučavanju jezika i zadovoljstvu sudjelovanja na skupu, u ime Filozofskog fakulteta Osijek, kratko se obratila i Milica Lukić, ujedno i voditeljica Odjela za hrvatski jezik Matice hrvatske u Osijeku.

Održavanjem stručnog skupa pohvalio je i Vladimir Jambreković, dekan Šumarskog fakulteta u Zagrebu, a suradnju je najavio i Ivan Prskalo, dekan Učiteljskog fakulteta Zagreb. O važnosti stručnog skupa u Lipovljanima govorila je Anica Bilić, upraviteljica HAZU, Centra za znanstveni rad Vinkovci. Na kraju je, organiziranje ‘Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima’ pozdravio i Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma, Podružnica Zagreb, u ime uprave Hrvatskih šuma.

                Radni dio znanstveno-stručnog skupa otvorila je dr. Anica Bilić izlaganjem: ‘Mi i drugi u književnom opusu Josipa Kozarca’. Zatim je prof. dr. Milica Lukić predstavila: ‘Šokačko pismo u jeziku književnih tekstova Mare Švel Gamiršek’, prof. dr. Ljiljana Kolenić: ‘Pogled u jezik romana Među svjetlom i tminom’, a doc. dr. Silvija Ćurak: ‘Dijalektizmi u djelima Josipa Kozarca’.

Dr.Vera Blažević Krezić izlagala je na temu: ‘Dijalektna književnost i Slavonija danas – oprimjereni romanima Pavla Petričevića’, a znanstvena novakinja Tena Babić Sesar na temu: ‘Govor Dolinaca u Austriji i slavonski dijalekt danas – prilog proučavanju’.

                Od ove godine u rad znanstveno stručnog skupa u Lipovljanima, po prvi puta, uključio se Institut za arheologiju Republike Hrvatske. U ime tog Instituta izlaganje je održala dr. Tatjana Tkalčec koja je govorila na temu: ‘Arheološka baština na području općine Lipovljani kao održiva spona prošlosti i  budućnosti’.

Na kraju stručnog skupa održana je i prezentacije radova  studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku. Studentica Monika Pejičić predstavila je povezanost Turgenjeva i Kozarca, student Igor Kretonić izlagao je o rječniku Đuke Begovića, a studentica Tajana Šestak o govoru Budrovaca i Selaca Đakovačkih.    

                Ovogodišnji V. ‘Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima’ završili su predajom prigodnih poklona i zahvalnica, koje su dobitnicima uručili Tomislav Lukšić, zamjenik općinskog načelnika i Josip Krajči, predsjednik Odbora za održavanje ‘Dana Josipa Kozarca’.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content