• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ČLANOVI ‘KARPATA’ ODRŽALI REDOVNU IZBORNU GODIŠNJU SKUPŠTINU

Članovi Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’ iz Lipovljana, održali su u subotu, 28. siječnja redovnu izbornu godišnju Skupštinu društva. Skupštinu je vodio Ivan Semenjuk, predsjednik ‘Karpata’, a na Skupštini su izbrani članovi novog Predsjedništva i Nadzornog odbora udruge, koji će na svojoj prvoj sjednici izabrati novog predsjednika i ostale članove čelništva društva.

                Na svim nastupima ‘Karpata’ pjevaju članovi mješovitog zbora. Izvođenjem himni i nekoliko ukrajinskih pjesama, otvorili su ovogodišnju Skupštinu i podsjetili sve prisutne na dosadašnje nastupe. Osim članova zbora, prije početka rada Skupštine, nastupili su i najmlađi članovi društva s plesnom točkom. Dobili su veliki pljesak za nastup jer nekoliko mladih plesača još ni u školu ne ide, a s vježbanjem su započeli u jesen prošle godine.  

                Od stotinu članova društva, na redovnoj izbornoj Skupštini bilo je prisutno 70-tak članova. Skupština je održana u ozračju zadovoljstva jako dobrog rada ‘Karpata’ u prošloj godini, i s ponosom na veliki broj njihovih aktivnosti. Istaknuta je i zajednička suradnju s grkokatoličkom župom sv. Ane u Lipovljanima, na osnovnoj zadaći ove udruge građana, a to je očuvanje jezika, vjere i ukrajinske kulture među potomcima doseljenih Ukrajinaca, na područje današnje općine Lipovljani. KPD ‘Karpati’ ove godine puni 25 godina uspješnog rada i djelovanja, pa će cijela nastupajuća godina biti u znaku ovog vrijednog jubileja.

                Ivan Semenjuk, predsjednik društva, pročitao je izvješće o radu ‘Karpata’ u 2016. godini, u kom se posebno ističu dvije aktivnosti. To su prošlogodišnji ‘Lipovljanski susreti’ na kojima je zemlja partner bila Ukrajina, a članovi ‘Karpata’ bili domaćini gostima iz ukrajinskog Užgoroda, a ujedno, i izvođači programa u ime Ukrajinske zajednice RH na otvaranju ove manifestacije nacionalnih manjina RH. Druga važna aktivnost na kojoj su se iskazali bila je središnja godišnja manifestacija pjesme i plesa Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, održana u Lipovljanima početkom listopada prošle godine na kojoj su ugostili 10-tak društava, uz organiziranje likovne izložbe Ukrajinaca u Hrvatskoj. 

                U prošloj godini, za rad, nastupe i putovanja ‘Karpati’ su ostvarili ukupni prihod u iznosu 55.460 kuna, od čega su preko Savjeta za nacionalne manjine RH primili 43.000 kuna, a od Općine Lipovljani 9.000 kuna. Ukupni rashod iznosio im je 58.240 kuna, a najviše novca, ukupno 23.000 kuna, utrošili su na prijevoz i 9.000 kuna za nastupe. Rashodi su im tako u prošloj godini bili veći za 2.780 kuna od prihoda, a manjak su pokrili novcem ostalog od poslovanja iz prijašnjih godina. Izvješće o financijskom poslovanju društva podnijela je blagajnica Ankica Mrkša, koja je predložila i financijski plan rada društva u 2017. godini u kojoj će im za planirane aktivnosti trebati 83.000 kuna, od čega iz držanog proračuna planiraju 63.000 kuna, a iz proračuna Općine Lipovljani, 10.000 kuna.

                Članovi ‘Karpata’ prihvatili su izvješća bez rasprave, nakon čega su predloženi novi članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora, koji će četiri slijedeće godine voditi ovo društvo. U novo Predsjedništvo udruge izabrani su: Ivan Semenjuk, Mirko Fedak, Zoran Gaćeša, Štefka Semenjuk, Ankica Mikša, Štefica Hoško, Zlatko Knjižek, Ankica Holovčuk, Mira Ardan, Martina Lasek i Marica Šegotić. U Nadzorni odbor udruge izabrani su: Ivica Ardan, Bogdan Hnatjuk i Natalija Lasek. Na prvoj sjednici oni će izabrati predsjednika udruge i druge funkcije potrebne za rad udruge.

                Na kraju Skupštine, prošlogodišnji rad članova ‘Karpata’ pohvalio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, i zahvalio svima koji vrlo aktivno rade u udruzi, posebno za angažiranje na prošlogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’. Za dobar rad i zajedničku suradnju, članovima ‘Karpata’, zahvalili su i ostali gosti: Nevenka Zorić u ime MPZ ‘Lira’, Miro Horvat u ime Udruge umirovljenika općine Lipovljani, Marija Ćosić u ime KUD-a ‘Lipa’, Marijan Kadliček u ime Češke Besede općine Lipovljani, Josip Krajči, u ime Matice slovačke i o. Igor Grahovac – Fedešin, župnik grkokatoličke župe u Lipovljanima.   

                Nakon godišnje Skupštine nastavljeno je zajedničko druženje u lipovljanskom Društvenom domu.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content