• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

VIJEĆNICI IZGLASALI PRORAČUN OPĆINE LIPOVLJANI ZA 2017. GODINU

Vijećnici Općinskog vijeća u Lipovljanima prihvatili su i izglasali prijedlog proračuna Općine Lipovljani za 2017. godinu, koju je predložio Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, a prihvaćen je i prijedlog izmjene i dopune općinskog proračuna za ovu, 2016. godinu. Sjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, 24. po redu, održana je u četvrtak, 15. prosinca, a vodio ju je Miroslav Horvat, potpredsjednik Općinskog vijeća.

                Nakon usvajanja zapisnika s tri posljednje sjednice Općinskog vijeća i aktualnog sata, na kom je troje vijećnika uputilo 5 pitanja općinskom načelniku i direktoru ‘Lipokom servisa’, općinski vijećnici započeli su rad razmatranjem prijedloga o trećim, zadnjim ovogodišnjim izmjenama i dopunama općinskog proračuna, te izmjenama u programima koji su vezani uz financiranje iz tog proračuna. Ovaj treći rebalans, važećeg proračuna Općine Lipovljani, zapravo je tehnički rebalans jer su u njega unesene sve stvarne promjene planskih iznosa koji su ostvareni do početka prosinca u ovoj godini, a zamijenjeni su i maknuti iz plana oni planirani novčani iznosi koji se neće realizirati do kraja ove godine. Iako izmjena ima dosta, u konačnici općinski proračun za 2016. godinu smanjen je za svega 0,5%, odnosno za 55.000 kuna, pa umjesto planiranih 11.209.640 kuna na kraju godine će iznositi 11.154.164 kune.      

             Nakon usvojenih izmjena važećeg proračuna Općine Lipovljani, na dnevni red je stavljen i prijedlog proračuna Općine Lipovljani za 2017. godinu, s projekcijama na 2018. i 2019. godinu. Općinski načelnik, koji prema zakonu predlaže proračun, izložio je, opširno, prijedlog proračuna za 2017. godinu, a koji su i svi zainteresirani mogli vidjeti na web stranicama Općine Lipovljani, na kojima je objavljen sredinom studenog. Uz prijedlog proračuna, općinski načelnik Mario Ribar obrazložio je i sve programe vezane uz taj proračun, a odnose se na izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, te javne potrebe u kulturi, sportu, obrazovanju i odgoju i programu socijalne skrbi, koje će se realizirati u 2017. godini.

Proračun Općine Lipovljani za 2017. godinu predložen je, a nakon rasprave i usvojen, u iznosu od 9.378.323 kune. Proračun je za gotovo 2 milijuna kuna manji od ovogodišnjeg, no istaknuto je kako je realno ostvariv, i oprezno planiran, s obzirom na novu poreznu reformu i pad vlastitih prihoda, posebno od ‘rudne rente’, odnosno naknade od INA-e za proizvedenu naftu, jer su cijene sirove nafte cijelu ovu godinu bile niske, a teško da će se i značajno povećati u idućoj godini.

                Tijekom rasprave, vijećnica Nada Toš, preložila je niz izmjena u predloženom planu općinskog proračuna za 2017. godinu. Kako je rok za predlaganje promjena prošao, a prijedlozi nisu bili potpuni, načelno je prihvaćen njen prijedlog da se tijekom rebalansa u 2017. godini promjeni program socijalne skrbi, i da se povećaju, odnosno uvedu novčane naknade za treće i četvrto rođeno dijete u obiteljima s područja općine Lipovljani, u iznosima od 10 i 20 tisuća kuna.   

                U završnom dijelu sjednice, vijećnici su prihvatili prijedloge financijskih planova za 2017. godinu, općinskih ustanova Narodne knjižnice i čitaonice i Dječjeg vrtića ‘Iskrica’.

                Na kraju 24. sjednice Općinskog vijeća u Lipovljanima, donesena je odluka o dodjeli 4 stipendije studentima s područja općine Lipovljani, s kojima će se do Božića potpisati i ugovor o stipendiranju.

                Damir SMETKO 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content