• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

AKTIVNO SUDJELOVALI NA OBILJEŽAVANJU 70. OBLJETNICE POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Udruga antifašističkih boraca i antifašista općine Lipovljani mala je, ali vrlo aktivna udruga, koja tijekom godine obilježava važne datume vezane uz događaje u 2. svjetskom ratu. Godišnju Skupštinu, na kojoj su se prisjetili prošlogodišnjeg rada održali su u subotu, 28. svibnja.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOvogodišnju Skupštinu otvorio je Željko Puić, predsjednik UABA općine Lipovljani, koji je podnio i izvješće o radu. U prošloj godini, u kojoj se je obilježavala 70. obljetnica pobjede nad fašizmom, članovi UABA općine Lipovljani bili su prisutni na mnogim svečanostima u čast pobjede, ali i komemoracijama žrtvama 2. svjetskog rata. Posebno su istakli svoj odlazak na komemoraciju stradalim u logoru Jasenovac, na obilježavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Brezovici kod Siska, te na cjelodnevni program prisjećanja na lipovljanske žrtve jasenovačkog logora.

Članovi lipovljanskog UABA lani su raspolagali s 4.300 kuna, od čega su 3.000 kuna primili iz proračuna Općine Lipovljani. Za troškove cvijeća i svijeća, Skupštinu i uređenje spomenika podignutog žrtvama 1. svjetskog rata na lipovljanskom groblju utrošili su 3.700 kuna. Ove godine predali su projekte u vrijednosti od 5.000 kuna za financiranje iz općinskog proračuna, KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAistaknuo je tijekom izvješća o financiranju udruge, blagajnik Ivan Šelem.

Od osamostaljivanja UABA općine Lipovljani, prije 3 godine, na godišnjoj Skupštini je po prvi puta sudjelovao i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. On je pohvalio rad udruge, naglasio da se članovima izlazi u susret kod njihovih programa, no da se lani, a tako je i ove godine, prihodovna strana općinskog Proračuna ne puni predviđenom visinom prihoda, pa svi koji se financiraju iz općinskog Proračuna ostvaruju manja sredstva, pa tako i sve udruge građana.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Na Skupštini su bili i gosti iz udruga s Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije, a skupštini je nazočio i član gradske i županijske Zajednice udruge UABA,  te člana Predsjedništva Saveza udruženja antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Antun Maruski. Svi su govorili o svom iskustvu rada antifašističkih udruga, problemu spomeničke baštine i financiranja.

Skupštinu su pozdravili još i Franjo Vlahović, u ime pjevačkog zbora ‘Lira’, Mirko Knjižek u ime Češke besede općine Lipovljani, te prisutni gosti. Kako je na Skupštini bilo prisutno 11 od 19 članova, zaključeno je da lipovljanska udruga ima malo članova pa će tijekom godine, članovi ove udruge raditi na povećanju broja članova.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content