• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OTVORENA IZLOŽBA O KALVARIJAMA I KRIŽNIM PUTOVIMA U SLOVAČKOJ

Obilježavanju Dana općine Lipovljani, u subotu, 19. ožujka pridružila se i Matica slovačka Lipovljani, koja je zajedno s veleposlanstvom Republike Slovačke iz Zagreba, pripremila i svečano otvorila izložbu ‘Kalvarije i KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAkrižni putovi u Slovačkoj’. Izložbu je otvorila Iveta Mesiarikova, konzul veleposlanstva Slovačke u Hrvatskoj, na prigodnoj svečanosti u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima.

Sve posjetitelje izložbe, goste, a posebno članove Matice slovačke Lipovljani, pozdravio je Josip Krajči, predsjednik Matice i potpredsjednik Saveza Slovaka Hrvatske. Predstavio je postav izložbe koja zorno prikazuje Kalvarije i križne putove Slovačke s povijesnog gledišta, a ujedno upozorava i na njihovu sadašnju situaciju s težnjom za obnovom i oživljavanjem značaja kakav im u okviru kulturno-duhovnog nasljeđa današnje Slovačke i pripada.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIzložbu je pripremio Ured za zaštitu spomenika Slovačke, a u Hrvatskoj ju imamo priliku vidjeti zahvaljujući veleposlanstvu Republike Slovačke, koje i na taj način podsjeća iseljene Slovake na domovinu, kulturu i duhovno nasljeđe njihovih predaka. Zanimljivo je da je sudbina Kalvarija i križnih putova Slovačke slična sudbini raspela i križnih putova u Hrvatskoj, do čijih se spomeničkih vrijednosti drži tek po osamostaljenju ovih dviju država.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAZa doprinos i sudjelovanje u obilježavanju Dana općine Lipovljani, s ovom vrijednom i poučnom izložbom, članovima Matice slovačke i slovačkom veleposlanstvu zahvalio se Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani, tijekom svečanog otvorenja izložbe. Konzulica Iveta Mesiarikova izrazila je svoje zadovoljstvo što izložbu o Kalvarijama i križnim putovima može predstaviti u Lipovljanima, uz pohvale vrijednom radu Matici slovačke.

Svečanom ugođaju na otvorenju izložbe značajan doprinos su dali članovi mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’, koji su izveli više slovačkih duhovnih pjesama. Izložba se u Narodnoj knjižnici i čitaonici može razgledati svakodnevno do 29. ožujka.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content