• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

‘DANI JOSIPA KOZARCA’ U LIPOVLJANIMA OVE GODINE U ZNAKU STRUČNIH ŠUMARSKIH TEMA I ISTRAŽIVANJA

Stručni skup ‘Josip Kozarac – šumar i književnik’ bio je središnji događaj ‘Dana Josipa Kozarca’ u Lipovljanima, što su po 4. puta za redom održani u okviru ožujskih svečanosti u Lipovljanima, uz blagdan svetog Josipa. Ove godine prevladavale su šumske teme na stručnom skupu iz kojih se vidjelo da i sadašnji šumari vode stalnu i stručnu brigu o našim šumama, unatoč svim složenim pojavama u društvu i prirodi, kao što je to pije više od 110 godina zdušno radio i naš šumar Josip Kozarac.

Stručni skup održan je u Knjižnici i čitaonici Lipovljani, u petak, 18. ožujka, na 158. obljetnicu rođenja Josipa Kozarca. Sve goste pozdravio je Josip Krajči, a potom i Mario ribar, načelnik općine Lipovljani, koji je naglasio važnost stručnog rada Josipa Kozarca, ali i razvoja šumarstva za čitavo područje općine Lipovljani. Na organizaciji ‘Dana Josipa Kozarca’ domaćinima su zahvalili Krunoslav Jakupčić u ime Hrvatskih šuma, Vladimir Jambreković, dekan Šumarskog fakulteta u Zagrebu i Anica Bilić, upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima.

Izlaganjem o upravljanju šumama u gospodarskoj jedinici Josipa Kozarca u Lipovljanima, koji je održao Krunoslav Jakupčić, voditelj Hrvatskih šuma, Uprave šuma Zagreb, započelo je stručno izlaganje radova pripremljenih za ovogodišnje ‘Dane Josipa Kozarca’.

O dosadašnjim istraživanjima na projektu: ‘Ekologija i obnova poljskog jasena u Posavini’, izlagao je Stjepan Mikac, iz Zavoda za ekologiju i uzgajanje šuma, pri Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uz iscrpno izlaganje, sudionici ovog stručnog skupa mogli su vidjeti presjek istraživanja na otisnutom i izloženom panou.

Iako su ove godine na ‘Danu Josipa Kozarca’ u Lipovljanima prevladavale šumske teme, doktorica Anica Bilić, znanstvena savjetnica i upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, govorila je o književnom radu Josipa Kozarca, i njegovom odnosu između ideala, kapitala i slavonskog areala u napisanim književnim djelima.

U drugom dijelu stručnog skupa predstavljene su prezentacije radova studenata Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Tako je Danijel Balta predstavio “Hidrološke odnose u eko sustavu, te kvalitetu oborinske i poplavne vode.” Potom je Domagoj Trlin obrazložio “Utjecaj poplava na varijabilnost radijalnog prirasta poljskog jasena.” Na kraju je Nikola Zorić govorio o “Ispitivanju vitaliteta i klijavosti sjemena poljskog jasena (Fraxinus angustifolia Vahl).”

Izražavajući zadovoljstvo svima što se moglo čuti na ovogodišnjim ‘Danima Josipa Kozarca’ u Lipovljanima, Josip Krajči zahvalio se svima na uloženom trudi i pokazanoj stručnosti. Prigodne zahvale sudionicima stručnog skupa, u ime općine Lipovljani, podijelio je i Tomislav Lukšić.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content