• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA VRLO USPJEŠNOG I GOSPODARSKI USMJERENOG DVD-a LIPOVLJANI

Dobrovoljno vatrogasno društvo Lipovljani ima dugu i bogatu tradiciju vatrogastva od 128 godina, nositelj je vatrogastva na lipovljanskom području, no u zadnjih nekoliko desetljeća, posebno u nekoliko proteklih godina, čini nove iskorake u vatrogastvu. Osim dobrovoljnog vatrogastva, intenzivno se razvija i gospodarska vatrogasna djelatnost, pa DVD Lipovljani, na području općine Lipovljani, postaje i značajan gospodarski poduzetnik, koji time pridonosi razvoju samog vatrogasnog društva, njegove bolje obučenosti i opremljenosti, te smanjenju nezaposlenosti na području općine Lipovljani.

U prošloj je godini DVD Lipovljani zapošljavalo 23 djelatnika, koji osim u Lipovljanima rade na području čitave kontinentalne Hrvatske, od zračne luke u Zagrebu, na zapadu, do Đeletovaca, odnosno Osijeka, na istoku Hrvatske. Ukupno ostvareni prihod u prošloj godini premašio je 2 milijuna kuna, od čega je za bruto plaće isplaćeno više od 925.000 kuna. To je prema ostvarenim, odnosno zarađenim prihodima, najbolja godina, jer su se dosadašnji prihodi u prijašnjim godinama kretali oko 1,5 milijuna kuna.

Tako izvrsne poslovne rezultate bilježe rijetka vatrogasna  društva u Hrvatskoj, a odraz su 50-togodišnje suradnje s INA-Naftaplinom nekada, a danas s Industrijom nafte (INA) za koju se rade poslovi, koji se ugovaraju tek nakon provedenih javnih natječaja. Taj složeni, administrativni posao javljanja na javne natječaje, uspješno su svladali u DVD-u Lipovljani i osigurali posao kod INA-e za svoje djelatnike do 2018. godine. Prošle godine postigli su i nešto bolje cijene poslova pa su i zaposlenim vatrogascima podigli osobne dohotke.

Sav ovaj poslovni uspjeh izložen je na redovnoj godišnjoj Skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lipovljani, održanoj u nedjelju, 13, ožujka. Uz veliki odaziv na Skupštinu samih članova DVD-a Lipovljani, došli su i mnogobrojni gosti i prijatelji društva, te vatrogasci iz prijateljskog slovenskog Bizovika, pa je velika dvorana lipovljanskog Društvenog doma bila tijesna za oko 240 prisutnih vatrogasaca na Skupštini. Društvo broji 252 člana, od toga 141 člana društva je s pravom glasa, a na Skupštini je bilo prisutno 87 takvih članova.

Redovnu godišnju Skupštinu otvorio je Stjepan Markanović, predsjednik DVD-a Lipovljani, a zatim su članovi MPZ ‘Lira’ prigodno zapjevali. Nakon ‘Lire’, pozdravljeni su prisutni mnogobrojni gosti, pa je usvojen predloženi dnevni red i Stjepan Markanović je nastavio voditi ovogodišnju Skupštinu. Prilikom podnošenja izvješća o radu DVD-a Lipovljani u 2015. godinu, sam je podnio usmeno izvješće o radu Upravnog odbora društva, a o radu zapovjedništva, odnosno operativnom radu DVD-a Lipovljani, bogato i opširno izvješće pročitala je članica društva Klara Ćosić, u ime Zlatka Pješa, zapovjednika DVD-a.

Pročitano je i izvješće o financijskom poslovanju DVD-a u prošloj godini koju vodi financijski servis. Ukupno ostvareni prihod bio je 2.067.695 kuna, a ukupni rashodi 1.753.360 kuna, pa je ostvaren višak prihoda u iznosu od 314.326 kuna. U ime Nadzornog odbora Nada Toš je predložila članovima Skupštine da usvoje podnijeta izvješća jer Nadzorni odbor nije našao nikakvih nepravilnosti. Sva izvješća usvojena su jednoglasno i bez dodatne rasprave.

Na Skupštini je pročitan Plan rada za ovu godinu i predložen financijski plan za 2017. godinu, u iznosu od 1.700.000 kuna koji su jednoglasno usvojeni. Nakon toga, vatrogascima su uručene spomenice za 10, 20, 40, 50 i 60 godina članstva u DVD-u Lipovljani, a uručili su ih Danijel Ribarić, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Lipovljani i Mijo Brlečić, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije i potpredsjednik HVZ-a.

Na ostvarenim rezultatima članovima i čelništvu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lipovljani čestitali su mnogi gosti i prijatelji. Među njima i Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Suzana Anžur, zapovjednica prijateljskog vatrogasnog društva PGD Bizovik iz Slovenije, Mijo Brlečić, potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Danijel Ribarić, predsjednik VZO Lipovljani i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani.

– Sva izvješća koja smo čuli govore o važnosti vatrogastva za općinu Lipovljani. Stoga čestitam na svim ostvarenim rezultatima i zahvaljujem za sve što vatrogasci dobrovoljno čine za svoje društvo i sve ono na području općine Lipovljani. U ovim teškim vremenima svako radno mjesto je važno pa posebno zahvaljujem čelništvu DVD-a na zapošljavanju i uključivanju u javne radove s 8 zaposlenih, čime su dali veliki doprinos smanjenu nezaposlenosti, ali i uređenju naše općine kroz javne radove.

Zahvaljujem i čestitam na uključivanje vatrogasaca u ‘Lipovljanske susrete’, s natjecanjem ‘Vatrogasni izazov’ jer su vatrogasci uvijek bili uključeni u tu manifestaciju. Ove godine iz Proračuna općine Lipovljani za potrebe i dalji razvoj vatrogastva uložit će se oko 200.000 kuna. Time, kao i do sada, pružamo podršku radu svih vatrogasaca općine Lipovljani – naglasio je, među ostali, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, prilikom obraćanja na Skupštini DVD-a.

Završnom riječju predsjednika DVD-a završila je ovogodišnja godišnja Skupština lipovljanskih vatrogasaca. U njoj se je Stjepan Markanović zahvalio svim koji su došli na Skupštinu, koji prate i pomažu rad društva obećavši da će se ove godine posvetiti jačem radu s vatrogasnom mladeži.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content