• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PLAVETNILO MORA I ZELENILO MOČVARE NA SLIKAMA MLADENA MITRA IZLOŽENIM U KNJIŽNICI

Među raznovrsnim knjigama Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima postavljena je i prigodnom svečanošću otvorena izložba slika Mladena Mitra iz Kutine, profesora povijesti umjetnosti koji radi u kutinskoj Galeriji. U srijedu predvečer, 2. ožujka izložbu radova otvorio je Dragutin Pasarić, publicist iz Kutine, a svečano otvorenje svojim nastupom uveličali su prof. Branko Odobašić i Mješoviti pjevački zbor ‘Lira’.

Na početku svečanog otvorenja izložbe slika, morskih i moslavačkih motiva Mladena Mitra, autora radova i sve goste pozdravila je Marica Tisaj, knjižničarka lipovljanske knjižnice. Potom je, svirajući na gitari, prof. Branko Odobašić otpjevao dvije pjesme, a članovi MPZ ‘Lira’ još tri prigodne pjesme.

O likovnom radu, i općenito o autoru slika, Mladenu Mitru, koji se, eto, i sam okušao u slikanju da bi dijelio doživljaje i probleme nastajanja likovnog djela, i koji po prvi puta izlaže u Lipovljanima, govorio je Dragutin Pasarić, publicist iz Kutine. U svom obraćanju ljubiteljima likovne umjetnosti, među ostalim je rekao:

– Povjesničar umjetnosti Mladen Mitar djetinjstvom, srednjoškolskim obrazovanjem i studijem Filozofskog fakulteta, vezan je uz Zadar. Više od tri desetljeća prosvjetnim i kulturnim stvaralaštvom ispunjava prostor kontinentalne Hrvatske, točnije Moslavine, posebno Kutine.

U tom gradu kustos je Galerije u Muzeju Moslavine kojemu je bio i ravnatelj. U 15 godina prosvjetnog rada pamti ga se u društvu đaka, ali i kutinskih skupina bliskih umjetnosti, kao vodiča sa stručnih ekskurzija u zvučnim galerijama europskih metropola. Posebno ga u zamjetnom likovnom stvaralaštvu kojemu je radost, a ne zanimanje,  inspiriraju, kako kaže dvije ljepotice, Dalmacija i Moslavina. Putujući  prema Zadru – ide doma, i obrnuto iz Zadra prema Kutini opet – putuje doma.

Čini to i svojom likovnom paletom. Nije nedomoljubno imati  u srcu dva doma, pogotovo uz dobre ljude u krajobraznoj različitosti. Jednostavno, svjestan je da uz talent za svaki, pa tako i za slikarski zanat treba obrazovanje, ili iskustvom stečene vještine. I sam slikajući tek znatiželjom, pokušava otkriti kako je dalek put do vrsnog djela. I stoga voli u ime te ljubavi reći, da je iskreno zaneseni amater. Ne krije radost u tome što su sugrađani prepoznali tu njegovu ljubav prema umjetnosti, osobito uljima na platnu i pastelu. To je njegov vizualni stupanj komunikacije. Izložbe uglavnom donose motive uz vodu,  primjerice marina u Zadru, bajer kraj željezničke postaje u Kutini,  ili neke motive koja je tek posjetom dodirnuo: Veneciju, Prag na Vltavi,  Pariz na Seini…

Ne taji – oduševljen  je  Lonjskim poljem, vodećim močvarnim europskim parkom prirode, a dio tog oduševljenja može se vidjeti i na ovim, izloženim slikama – čulo se od Dragutina Pasarića o autoru izloženih slika profesoru Mladenu Mitru.

Za dolazak na otvorenje njegovih radova svima se zahvalio osobno i Mladen Mitar, naglašavajući kako su izložene slike spoj primorske i kontinentalne Hrvatske, kao i njegov život Dalmatinca u Moslavini. Izrazio je zadovoljstvo mogućnošću izlaganja u Lipovljanima, i to baš među knjigama, gdje njegovi morski pejzaži dolaze još dodatno do izražaja. Plavetnilo mora i zelenilo kontinentalnih motiva posjetitelji knjižnice i čitaonice u Lipovljanima moći će se pogledati slijedeća tri tjedna.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content