• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ČLANOVI KUD-A ‘LIPA’ VRLO USPJEŠNO NJEGUJU I IZVODE HRVATSKE I SLOVAČKE PJESME I PLESOVE

– Naporno je, i vrlo zahtjevno, održati 30 nastupa godišnje, no  članovi KUD-a ‘Lipa’ već niz godina svake godine po 30 i više puta nastupaju prigodnim folklornim programom na raznim smotrama i manifestacijama u Lipovljanima, po Hrvatskoj i u inozemstvu, u Slovačkoj i susjednoj Bosni i Hercegovini. Za to je potrebno uložiti jako puno truda i rada na vježbanju koreografija i nastupa, potrebno je potrošiti puno vrijeme na putovanja, potrebno je dati puno sebe za društvo, za našu ‘Lipu’, a mi to uspijevamo već niz godina. Zato se zahvaljujem svim članovima ‘Lipe’, njihovim obiteljima i svima koji nam u tome na bilo koji način pomažu – rekla je, među ostalim, Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana, podnoseći izvješće o radu Kulturno-umjetničkog društva ‘Lipa’ tijekom 2015. godine.

Izvješće o radu KUD-a ‘Lipa’, Marica Tisaj podnijela je na redovnoj godišnjoj Skupštini, koja je održana u subotu, 5. ožujka u lipovljanskom Društvenom domu, i na kojoj se okupilo 60-tak članova društva, te 20-tak članova najmlađe plesne skupine, koja je svojim nastupom, uvježbanom koreografijom plesova i igara iz Međimurja, zatvorila ovogodišnju Skupštinu društva i pokazala da se uspješno radi s mladim naraštajem članova KUD-a ‘Lipa’.

Nakon otvaranja Skupštine i pozdrava upućenih gostima, voditeljstvo Skupštine preuzela je članica Martina Jurić, uz članove radnog predsjedništva Dubravku Musij i Dragicu Knežević. Podnesena su izvješća o radu i financijskom poslovanju za prošlu godinu, te predložen Program rada i financijskog poslovanja za ovu i 2017. godinu.

Vrlo detaljno izvješće o radu ‘Lipe’ podnijela je predsjednica društva, a financijsko poslovanje, u ime blagajnice, pročitala je Nataša Jajtić. U prošloj godini ‘Lipa’ je ostvarila ukupni prihod u iznosu od 72.034 kune, od čega 53.000 kuna iz Proračuna općine Lipovljani, a ostala novčana sredstva iz drugih izvora, kroz sufinanciranje ponuđenih projekata. Za rad društva, uglavnom putovanja i nastupe, ali i ostale potrebe u društvu, ukupni rashodi su iznosili 69.414 kuna, pa su prošlu godinu zaključili s 1.942 kune ostatka, što će prenijeti za rad ‘Lipe’ tijekom ove godine.

Članovi nazočni na Skupštini, bez rasprave su prihvatili podnesena izvješća, a podržali su Plan rada i nastupe ‘Lipe’ u ovoj godini, u kojoj je planirano također 30-tak nastupa, te ostvarenje prihoda od 55.000 kuna.

Članovi KUD-a ‘Lipa’ osim njegovanja hrvatskog folklora, gotovo 20 godina surađuju s Maticom slovačkom u Lipovljanima na očuvanju slovačke folklorne baštine, koju potpomaže Matica slovačka. Takav zajednički rad kroz godine donio je članovima ‘Lipe’ gotovo svake godine odlazak u Slovačku na gostovanja i smotre, a Matici uspješan rad na očuvanju kulturne tradicije doseljenih Slovaka.

– To je još jedan uspješan, zajednički rad nas u Lipovljanima, koji i na taj način predstavlja našu sredinu, naše zajedništvo i naše ljude i članove – naglasio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, na Skupštini KUD-a ‘Lipa’, obraćajući se kao gost na Skupštini. I drugi gosti: Stjepan Markanović, Franjo Vlahović i Mirjana Jansky, pohvalili su rad članova ‘Lipe’.

Njihove nastupe i predstavljanje Lipovljana u drugim sredinama, dugogodišnji uspješni rad i angažiranje oko ‘Lipovljanskih susreta’ pohvalio je i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, i čestitao svim članovima na uspjesima i odricanjima koje imaju da bi aktivno radili u KUD-u ‘Lipa’. Zaželio im je uspješni rad i ubuduće, a Općina Lipovljani će i nadalje financijski pratiti rad društva.

Skupština je zaključena pozivom svim mladima da se uključe u rad KUD-a ‘Lipa’, te odličnim nastupom najmlađe plesne skupine u pratnji tamburaša. Članovi i gosti nastavili su se družiti, uz svoje tamburaše, i nakon Skupštine, a sve to pokazuje odličan rad u društvu.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content