• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ČEHANJEM PERJA U PILJENICAMA JOŠ JEDNOM SE PODSJETILO NA TRADICIJSKE OBIČAJE NAŠEG SELA

Udruga žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica organizirala je tradicijski običaj čehanja perja, koji već petu godinu u nizu uspješno organiziraju, čuvajući tako tradicijske vrijednosti naših seoskih sredina. Nekada, običaj seoskih obitelji, sada se organizira u Društvenom domu, kao priredba koja čuva uspomene na običaje čehanja, jer perja gotovo da i nema za čehanje, pa je to prilika da se udruge žena okupe i uz perje, ali i ostale običaje, druže tijekom zimskog vremena.

U petak, 26. veljače, osim domaćih članica ‘Mlinarica’, na čehanju perja okupilo se još 6 udruga žena. Bile su tu članice ‘Ruža’ iz Lipovljana, ‘Veličanke’ iz Kraljeve Velike, članice iz Ilove, iz Nove i Stare Subocke i ‘Lipe’ iz Janje Lipe, te članovi KUD Banova Jaruga, koji su pjesmom i plesom pokazali glazbenu baštinu Banove Jaruge. U ime domaćih ‘Mlinarica’ sve goste je pozdravila Melita Lenička, a među gostima bila je i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani i Dejan Brebrić, predsjednik DVD-a Piljenice, s kojima ‘Mlinarice’ usko i uspješno surađuju.

O problemima kako naći perje za čehanje, jer je ono istisnuto iz stalne upotrebe u našim domaćinstvima, u kratkom satiričkom skeču progovorile su i same ‘Mlinarice’, na čelu s Oliverom Balaško, koje su se bavile i mišlju da očupaju labudove s Pakre, kako bi osigurale perje za ovogodišnje čejalo u Piljenicama. Ali, kako je labuda teško uhvatiti, one su zapjevale, a susjeda iz Banove Jaruge pripomogla je s perjem od gusaka…

U vedrom i veselom tonu održano je ovogodišnje čehanje perja u Piljenicama. Dobrom raspoloženju pridonijeli su i članovi KUD-a iz Banove Jaruge, koji su izveli više pjesama i plesova ovog kraja, a uz tamburaše iz KUD-a zapjevale su i druge članice prisutnih udruga žena. Sve ih je u ime načelnika općine Lipovljani, Maria Ribara, pozdravila Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća, koja je osim pozdravne riječi i čestitanja na održavanju tradicijskih običaja, svim pročitala jedu svoju pjesmu, o čijalu u požeškoj kotlini, koja je pokazala da su negdašnji običaji čijanja ili čehanja perja u čitavoj Slavoniji bili slični. Čehalo se perje, pričalo se o novostima, čak se i ogovaralo na čijalima, a nakon završetka ovog ne baš omiljenog posla, zapjevalo se i zaigralo kod domaćina čijala.

‘Mlinarice’ iz Piljenica, kao zahvalu za očehano perje, počastile su svoje gošće i članove KUD-a, a onda se zajedno s tamburašima zapjevalo i zaigralo. Sitno perje letjelo je na sve strane, ali to je stalna pojava na svim čejalima. Letjelo je perje i na ovom čejalu, koje nas je još jednom podsjetilo na negdašnja lijepa, čak idilična vremena seoskih sredina, koja su usmeno prenosila i čuvala stare potrebe i običaje, a koji danas galopirajući padaju u zaborav. Stoga su ‘Mlinaricama’ s pravom čestitali na čuvanju duhovnih i tradicijskih običaja njihove sredine, a čehanje perja samo je jedno od njih.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content