• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

UDRUGAMA OPĆINE LIPOVLJANI OBJAŠNJENE PROMJENE FINANCIRANJA IZ OPĆINSKOG PRORAČUNA

Sve udruge građana, koje se financiraju iz proračuna Općine Lipovljani, upoznate su s promjenama načina financiranja iz općinskog, ali i drugih, proračuna koju je donijela nova državna Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja udruga. Kako je većina odredbi promijenjena, mijenjaju se način i postupak financiranja i sufinanciranja, a najavljena je i skora objava javnog natječaja za financiranje rada udruga u 2016. godini, koji je pripremljen prema novim odredbama Uredbe.

Na zajedničkom sastanku predsjednika svih udruga koje djeluju na području općine Lipovljani, govorilo se o izmjenama, načinima isplate i podnošenju novih programa za financiranje i sufinanciranje. Prisutne je o promjenama, koje propisuje nova Uredba, izvijestila Danijela Matejaš, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela općine Lipovljani.

Na sastanak predstavnika udruga, u četvrtak, 11. veljače, u općinsku vijećnicu u Lipovljanima odazvalo se 20 predstavnika udruga. U 2015. godini, prije obvezne preregistracije udruga građana, na području općine Lipovljani, djelovalo je 28 različitih udruga.

Svima je upućen poziv na zajednički sastanak kako bi se pojasnile promjene u postupku dodjele sredstava, koje donosi nova Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Gotovo sve su se i odazvale pozivu na sastanak.

Pročelnica Danijela Matejaš pojasnila je promjene prilikom kandidiranja projekata i povlačenja sredstava, a ujedno je najavila za sredinu mjeseca i raspisivanja novog natječaja za ovu godinu. Natječaj će se provesti po novim odredbama, trajati će mjesec dana, kako bi svi mogli kandidirati svoje programe, a nakon njegovog završetka  udrugama će se moći, ako zadovolje kriterije predviđene novom Uredbom i pravilnikom, isplaćivati planirani novac za rad i pripremljene projekte. Pojedini predstavnici udruga postavljali su još i dodatna pitanja, a svi su zaključili da će morati puno više raditi na administrativnom dijelu pripreme programa za financiranje i sufinanciranje projekata za opće dobro, te da su se znatno pooštrile odredbe za rad udruga građana.

Zbog takvih promjena je i održan zajednički sastanak kako bi se sve udruge te klubovi, s područja Općine Lipovljani, mogli razumjeti nove odredbe i pripremiti sve tražene uvjete za svoje projekte. Općini Lipovljani je u cilju pomoći svim udruga u kandidiranju i pisanju programa, koji je sada obavezan prema zakonskim odredbama.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content