• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽANA DRAMSKO-POETSKA VEČER OGRANKA MATICE HRVATSKE

Dramsko-poetsku večer za svoje članove pripremile su Matica hrvatska, ogranak Lipovljani i Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani, u srijedu, 9. prosinca. Raznovrsni jednosatni program ponudili su glumci iz Kutine i poete iz Kutine, Novske i Lipovljana, i ne samo iz Matice hrvatske.

Prije raznovrsnog i lijepog programa, sve goste i pristigle članove Matice hrvatske pozdravila je Melita Lenička, predsjednica lipovljanskog ogranka Matice. Potom su glumci kazališne družbe ‘Beskućnici’ iz Kutine izveli komičnu jednočinku ‘Bračno savjetovalište’, autora Ante Juretića. Zgode i nezgode starijeg bračnog para i njihovog bračnog ‘savjetnika’, oraspoložile su i nasmijale prisutne članove.

Prije poetskog dijela večeri, Marica Tisaj, knjižničarka lipovljanske Narodne knjižnice i čitaonice proglasila je najčitače godine. To su Karmen Štiks iz Lipovljana i Dragutin Hegna iz Poljane, koji su u ovoj godini svaki tjedna podizali nekoliko naslova. Za to ih je nagradila Matica hrvatska, ogranak Lipovljani s matičinim književnim izdanjima.

Nakon izdane knjige ‘Lipovljanske lutalice’, autorice poezije iz Lipovljana nastavile su pisati, još poticajnije svoje pjesme, pa je ova literarna večer bila prilika da po prvi puta pročitaju nove stihove nastale nakon objave knjige. Tako su svoje najnovije pjesme pročitale Blaženka Horvat, Štefica Štiks i Ljubica Stublija. Upućeni pljesak nakon pročitanih pjesama potvrđuje da su pjesnikinje na dobrom stvaralačkom putu.

U čitanje pjesama uključili su se i gosti. Ivan Hudec, član Matice slovačke Lipovljani pročitao je nekoliko svojih pjesama, Mirko Knjižek i Miroslav Lovčanin, članovi Češke besede općine Lipovljani pročitali su svoje pjesme, Jasna Popović Poje, gošća iz Novske pročitala je nekoliko svojih pjesama iz nove zbirke dječje poezije, a pridružili su  se i članovi Matice hrvatske iz Kutine. Pjesme su pročitali ili izrecitirali Katarina Brkić, Dragutin Pasarić i Ante Juretić. Kako novih poetskih radova ne nedostaje, Melita Lenička, predsjednica Matice hrvatske, ogranak Lipovljani predložila je da svi ovi pjesnici sudjeluju iduće godine u projektu izdavanja zajedničke zbirke poezije, što su oni i prihvatili.

Nakon poetskog dijela večeri, svi gosti i članovi pogledali su i likovnu izložbu grupe SOL, koja je izložena na katu knjižnice i nastavili zajedničko druženje, međ’ knjigama i slikama, u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani.

Damir SMETKO

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content