• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ZAVRŠENO RAZGLEDAVANJE IZLOŽBI O ČEŠKOJ KULTURI U NARODNOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI U LIPOVLJANIMA

Tri izvrsne izložbe vezane uz češku kulturu i njihovu zaštićenu baštinu, imali su prilike vidjeti posjetitelji ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’, ali i stanovnici općine Lipovljani, u galerijskom prostoru na katu Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima. Izložbe je otvorio Martin Košatka, veleposlanik Češke Republike u Hrvatskoj, u petak, 21. kolovoza, u okviru programa ‘Lipovljanskih susreta 2015.’ i predstavljanja Češke kao zemlje partnera ovogodišnje manifestacije.

Postavljene izložbe posjetitelji su razgledavali sva tri dana ‘Lipovljanskih susreta’, ali i svaki dan nakon ‘Susreta’ u radno vrijeme knjižnice. U prvom tjednu početka školske godine, izložbe su posjetili i učenici osmih razreda lipovljanske Osnovne škole Josipa Kozarca, u pratnji svojih učitelja. Tako je od 21. kolovoza do petka, 11. rujna velik broj posjetitelja pogledao izložbe vezane u češku kulturu i zaštićenu baštinu.

Češko veleposlanstvo u Hrvatskoj, kroz izložbu o zaštićenim spomenicima češke kulture pri UNESCO-u, predstavilo je bogatstvo češkog graditeljstva i ljepotu zaštićenog češkog krajobraza. Proteže se ono od Praga, kao središta države, do malog i skladno građenog grada Telča. Izložba ‘Češki spomenici UNESCO’, poziv je na turistički obilazak Češke i njenih tradicijskih ljepota.

Druga izložba prikazala je ukratko život i rad poznatog pisaca Franza Kafke, njegov životni put i misli koje je slijedio u životu, na 10-tak izložbenih tabli. Svi ljubitelji pisca ‘Preobražaja’, mogli su saznati da je rođen 1883. godine u Pragu, u židovskoj obitelji, njemačkog govornog područja, i da je tamo stvarao svoje pripovijesti do 1924. godine, gdje je i umro…

Treću izložbu priredio je i postavio Savez Čeha u Hrvatskoj, a govori o bogatom radu ovog Saveza i njegovih članica – 30-tak Čeških beseda po čitavoj Hrvatskoj. Izložba fotografijama i tekstom govori o mnogim kulturnim priredbama Čeha u Hrvatskoj, u kojima sudjeluju i članovi Češke besede općine Lipovljani.

Izložba o radu saveza Čeha u Hrvatskoj, nakon Lipovljana, bit će izložena u Međuriću, u Češkom domu. Izložba o životu i radu Franza Kafke bi će uskoro izložena u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Bjelovaru, a izložbu o zaštićenim češkim spomenicima kulture razgledavat će uskoro posjetitelji u Rijeci.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content