• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽANA JE RADIONICA ZA UČENIKE ČEŠKOG I UKRAJINSKOG JEZIKA

Zanimljiva, dvosatna edukativna radionica za učenike koji uče češki jezik, u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima, u srijedu, 3. lipnja organizirana je u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima. Voditeljica edukativne radionice bila je Fanika Stehna, voditeljica Središnje knjižnice za češku manjinu u RH.

Tema radionice bio je osebujni lik iz filmske i književne umjetnosti u Češkoj – lik svestrane krtice po imenu Krtek.

Ona je pozitivni lik i uvijek sve probleme uspješno rješava i izvede ih na dobro. Učenici su, nakon pročitane prigodne priče, imali zadatak da od pročitanog teksta slože priču redom, jer je bila izrezana u dijelove. Edukativnoj radionici bili su prisutni, na svoj zahtjev, i učenici ukrajinskog jezika iz lipovljanske Osnovne škole, sa svojom učiteljicom.

Učenici češkog jezika u osnovnoj školi, kojeg uče po modelu C, pokazalo se tijekom radionice, razumjeli su priču i uspješno su iz dijelova složili cjelovitu priču. Pri tome su razgovarali češki, uspoređivali pripremljene tekstove, a na kraju i obojili lik krtice u raznim životnim situacijama.

Knjižničarka i voditeljica radionice Fanika Stehna, voditeljica je Središnje knjižnice za češku manjinu u RH, sa sjedištem u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar. Radionica za učenike češkog jezika u Lipovljanima organizirana je kroz suradnju dviju knjižnica, novotvorene knjižnice i čitaonice iz Lipovljana, i spomenute knjižnice iz Daruvara, te suradnje i pripomoći Češke besede općine Lipovljani. Njihov predsjednik Mirko Knjižek, bio je zadovoljan viđenim znanjem češkog jezika, kod učenika osnovne škole, pa je uputio poziv svim učenicima i njihovim roditeljima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da se iduće školske godine, u što većem broju priključe izbornom učenju češkog jezika u lipovljanskoj osnovnoj školi. Potrebe za znanjem češkog jezika, naglašava, nisu male, a donose i neke prednosti.

Zadovoljni s radionicom bili su i učenici koji su naučili nove riječi češkog jezika. Nakon radionice, Marica Tisaj, voditeljica knjižnice u Lipovljanima, upoznala je knjižničarku Faniku Stehna, s fundusom knjiga na češkom jeziku u lipovljanskoj knjižnici. Svi radovi prisutnih učenika s ove radionice bit će uskoro izloženi u prostoru knjižnice.  (Damir SMETKO)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Popularni “Spačeki” svratili u centar Lipovljana

Od petka, 20. rujna, do nedjelje, 22. rujna, po peti puta organizirana je međunarodna manifestacija ”2cv Three Rivers Raid 2024.”. To je u biti bila, ekipna avanturističko-turistička vožnja Spačekima, a odvijala se na području Sisačko-moslavačke županije, uz njezine tri rijeke: Savu, Pakru i Lonju. Drugog dana manifestacije, karavana spačeka posjetila je i centar Lipovljana.

Skip to content