• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

SLAB ODAZIV PRIPADNIKA NACIONALNIH MANJINA NA IZBORE ZA SVOJA VIJEĆA I PREDSTAVNIKE U OPĆINI I ŽUPANIJI

U nedjelju, 31. svibnja u čitavoj Hrvatskoj održani su izbori za sve pripadnike nacionalnih manjina, koji su tom prilikom mogli glasovati za pojedinačne predstavnike svoje nacionalne manjine u općinskim, gradskim ili županijskim vijećima nacionalnih manjina, odnosno za kompletna vijeća nacionalnih manjina. U Lipovljanima su pripadnici nacionalnih manjina, koji žive na području općine, također mogli glasovati, no kao i u čitavoj Hrvatskoj, odaziv na izbore nacionalnih manjina u Lipovljanima bio je izuzetno slab.

Glasačko mjesto, u nedjelju, 31. svibnja bilo je u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, a 6-ročlani birački odbor brinuo je o 10 glasačkih kutija, u koje su prema predloženim kandidatima ili vijećima, pripadnici nacionalnih manjina ubacivali svoje glasove.

Na glasovanje se je najviše odazvalo pripadnika češke nacionalne manjine. Od 58 upisanih Čeha u birački popis te nacinalne manjine, na glasovanje se odazvalo 14 birača, koji su glasovali za Vijeće češke nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji. Vijeće broji 25 članova, a birači su mogli birati od jednog do svih 25 kandidata. U Lipovljanima je od 14 izašlih pripadnika manjina, najviše glasova dobila Vjera Ožoga, ukupno 13. glasova, a 11 glasova je dobila Zdenka Dam. Po 10 glasova su dobili Josip Hojka, Josip Kupski, Vlado Pritula i Ladislav Vacula, dok su ostali kandidati dobili po 8 ili 9 glasova.

Od 128 pripadnika ukrajinske nacionalne manjine, s područja općine Lipovljani, prema popisu glasača, na glasovanje se odazvalo 13 glasača, ili tek 10%. Oni su glasovali za kandidate: Ivana Semenjuka, kao budućeg predstavnika ukrajinske nacionalne manjine u općini Lipovljani, i Mirka Fedaka, kao predstavnika ukrajinske nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji. Oba kandidata u Lipovljanima su dobili po 13 glasova.

Pripadnici slovačke nacionalne manjine na području općine Lipovljani, također su glasovali. U popis birača upisan je 81 pripadnik slovačke nacionalne manjine, a na glasovanje je izašlo 9 glasača. Oni su mogli glasovati za kandidata Vladu Turasa, kao predstavnika slovačke nacionalne manjine u općini Lipovljani, i Josipa Krajči, kao kandidata za predstavnika slovačke nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji. Oba kandidata dobili su po 9 glasova.

Pripadnici albanske nacionalne manjine mogli su glasovati za članove Vijeća albanske nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na listi za vijeće bilo je istaknuto 25 kandidat, koliko vijeće i broji, a na glasovanje se je od 10 pripadnika, prema popisu birača, odazvalo 3 glasača. Samo je kandidat Habib Tahiri dobio sva 3 glasa, dok su za ostala 24 kandidata dobila po 2 glasa.

Po popisu birača nacionalnih manjina, na području općine Lipovljani, živi samo jedan pripadnik bošnjačke nacionalne manjine. On je izašao na glasovanje, a od 50 predloženih kandidata za buduće Vijeće bošnjačke nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji, svoj glasa dao je jedino kandidatu Aliji Avdiću.

Na glasačkom mjestu u Lipovljanima, u nedjelju, 31. svibnja, mogli su glasovati još pripadnici srpske, mađarske i makedonske nacionalne manjine. Prema popisu birača pravo glasa imalo je 40 pripadnika srpske nacionalne manjine, koji su mogli glasovati za predloženih 50 kandidata za Vijeće srpske nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji, no na glasovanje se nije odazvao nitko od birača.

Za predstavnika mađarske nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji bila su istaknuta 2 kandidata, a prema biračkom popisu pravo na glasovanje imalo je 4 pripadnika mađarske nacionalne manjine. Nitko se nije odazvao na glasovanje.

Na području općine Lipovljani, prema popisu birača, žive i 2 pripadnika makedonske nacionalne manjine. Oni su mogli glasovati za svog predstavnika makedonske nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji. Nisu se odazvali glasovanju, pa je glasačka kutija ostala prazna.

‘Manjinske izbore’ vodilo je Općinsko izborno povjerenstvo, koje je kontroliralo provođenje i prebrojane glasove, a vodila ga je Milka Milojević, predsjednica izbornog povjerenstva. Nakon prebrojanih glasova, a odaziv je bio jako slab, članovi izbornog povjerenstva obradili su i proslijedili rezultate glasovanja za predstavnike i vijeća nacionalnih manjina u Hrvatskoj.           (Damir SMETKO)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content