• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

IZASLANSTVO OPĆINE LIPOVLJANI BORAVILO U UKRAJINI

Načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar i Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana, boravili su od subote, 9. do ponedjeljka, 11. svibnja u posjetu gradu Khustu u Ukrajini. Tom posjetom otvorena je mogućnost zajedničke suradnje općine Lipovljani i grada Khusta na nekoliko područja, prije svega na kulturnom, sportskom, turističkom, ali i gospodarskom .

Gosti iz Lipovljana u gradu Khustu izuzetno su srdačno primljeni, a domaćini su im bili gradonačelnik Volodimir Pavlović Kaščuk, tajnik Gradskog vijeća Efran Volodimir Ivanović i gradski vijećnik Vasilj Vasiljević. U vrijeme boravka, proteklog vikenda, u Khustu je obilježavana 925. obljetnica postojanja, pa se je osjetilo i svečano ozračje, iako je situacija u ratom pogođenoj Ukrajini izuzetno teška.

Srdačnost i otvorenost stanovnika, očuvana priroda i park prirode – Dolina Narcisa, veliko kulturno-povijesno nasljeđe i raznolik kulturni, odnosno multikulturni život vidjelo je izaslanstvo općine Lipovljani u Ukrajini, a u tome je vidjelo i sličnost s općinom Lipovljani i mogućnost raznolike povezanosti. Stoga je Mario Ribar, općinski načelnik uz čestitku 925.obljetnice postojanja grada Khusta, pozvao čelništvo Khusta na zajedničku suradnju i na skori posjet općini Lipovljani. Poziv na suradnju uputio je i na centralnom obilježavanju Dana grada, u nedjelju, 10. svibnja, na svečanom obilježavanju dana grada, kojem je bilo prisutno nekoliko tisuća ljudi.

Prijedlog za zajedničku suradnju je prihvaćen, pa se tijekom srpnja očekuje prvi dolazak izaslanstva ukrajinskog grada Khusta u Lipovljane. Tada će se nastaviti razgovori o mogućnostima zajedničke suradnje, a vjerojatno je i svečano potpisivanje sporazuma o zajedničkoj suradnji. Također, predložena je mogućnost dolaska delegacija grada Khusta i na ovogodišnje ‘Lipovljanske susrete’ i na program ‘Večer ukrajinske pjesme’ koju u jesen tradicionalno organizira KDP ‘Karpati’.

Ukrajinski grad Khust udaljen je 800 kilometara od Lipovljana, a put do njega traje 10-tak sati. Nalazi se u zapadnom dijelu Ukrajine, u blizini granice s Rumunjskom i Mađarskom od koje je udaljen 80-tak kilometara. Grad ima oko 35.000 stanovnika, a sa okolicom i pripadajućim naseljima oko 128.000. Bogatog je povijesno-kulturnog nasljeđa, a prijedlog da se s njima pokuša ostvariti zajednička suradnja, na kulturnom polju, preporučio je Veleposlanik Ukrajine u RH, NJ. E. Oleksandr Levchenko.

Prema ocjeni izaslanstva iz Lipovljana, prijedlog o suradnji naišao je na plodno tlo, pa se mogu očekivati daljnje aktivnosti po pitanju realizacije zajedničke suradnje.      (Damir SMETKO)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content