• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OČUVANJE JEZIKA I KULTURNIH OBIČAJA NAJVAŽNIJA IM JE ZADAĆA

Nastupom pjevačkog zbora ‘Karpata’ i mladog plesačkog ansambla, gostiju iz Kanjiže kod Slavnonskog Broda, u subotu, 9. svibnja započela je 23. redovita godišnja Skupština ‘Karpata’, kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca na području općine Lipovljani. Društvo je i prošle godine vrijedno radilo, a na tome im je, na Skupštini, osobno čestitao i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina, među kojima i ukrajinske.

Ovogodišnju Skupštinu ‘Karpata’ vodio je Željko Fricki, u ime radnog predsjedništva, a otvorio ju je Mirko Fedak, član županijskog vijeća ukrajinske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije. On je podnio i pripremljeno izvješće o radu KPD ‘Karpata’ u 2014. godini, u ime Ivana Semenjuka, predsjednika ‘Karpata’, koji je bio odsutan.

Ivan Semenjuk i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, bili su u isto vrijeme u zapadnoj Ukrajini, u gradu Khustu, na svečanom obilježavanju Dana tog grada, kako bi ostvarili suradnju na području kulture i sporta, a s vremenom i gospodarstva. Dugogodišnja je to i želja članova Karpata, koja bi se ovim odlaskom u Ukrajinu mogla i konkretizirati.

Očuvanje jezika i narodnih običaja, a onda i prezentacija tih vrednota kroz razne nastupe, glavna su zadaća KPD-a ‘Karpati’. Članovi su vrlo uspješno tijekom prošle godine na tome radili, ostvarili su 20-tak nastupa i radionica, književnih i plesnih večeri, a na ‘Kriškim oblizekima’, njihova torta ‘Kiev’ proglašena je najboljom slasticom te manifestacije u Križu, pa su se iskazali i u gastronomiji. Poduže izvješće o radu i nastupima u 2014. godini pročitao je Mirko Fedak, a izvješće o financijskom poslovanju Ankica Mrkša.

U protekloj godini KPD ‘Karpati’ ostvarili su prihod od 64.303 kune, od čega 52.000 kuna od Savjeta za nacionalne manjine RH. Najviše su novca potrošili na organizaciju svojih programa i putovanja na nastupe, sve ukupno u iznosu od 63.500 kuna. Ostvarili su i manjak prihod od 14.600 kuna koji će pokriti sredstvima prenesenim iz prošlih godina, u iznosu od 30.400 kuna.

Prisutni članovi lipovljanskih ‘Karpata’ prihvatili su podnijeta izvješća o radu i financijskom poslovanju, s jednim suzdržanim glasom, pa su im predloženi Plan rada i financijski plan u iznosu od 66.000 kuna za 2015. godinu, koji je već djelomično i odrađen. I ti prijedlozi su prihvaćeni.

Skupština je prihvatila i izmjene Statuta ‘Karpata’, kao udruge građana, prema novom zakonu o udrugama, a sve promjene u Statutu članovima Društva, najprije je pročitao predsjedavajući Željko Fricki. Na kraju je dao i riječ prisutnim gostima. Na velikoj radišnosti i velikom broju nastupa, u ime općine Lipovljani i Maria Ribara, općinskog načelnika, članovima ‘Karpata’ čestitala je Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani. Čestitkama se pridružio i Vlado Klasan, gradonačelnik Novske, te Veljko Kajtazi, saborski zastupnik. On je sa suradnicima po prvi puta bio na Skupštini KPD-a ‘Karpati’, no više puta je bio na njihovim programima i nastupima pa je pohvalio njihov rad i istako ih kao udrugu koja može biti primjer drugima.

Završavajući godišnju Skupštinu KPD ‘Karpati’, Mirko Fedak zahvalio je na dolasku i upućenim čestitkama, naglasio da će Društvo nastaviti aktivno raditi, pozivajući sve prisutne, članove i goste, na zajedničko druženje.               (Damir SMETKO)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content