• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

HODOČAŠĆE OD LIPOVLJANA DO JASENOVCA NA ‘ŽALOSNI PETAK’

Ispred župne crkve sv. Josipa u Lipovljanima, u petak, 27. ožujka, odmah iz 9 sati ujutro, krenulo je 100-tinjak hodočasnika iz Lipovljana i ostalih mjesta u župi, te iz Jasenovca i Novske, na pokorničko hodočašće i Križni put do župne crkve sv. Nikole i Blažene Djevice Marije u Jasenovcu. Na taj način uključili su se u obilježavanje korizme, KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAali i ‘žalosnog petka’, blagdana u petak prije Cvjetnice, koji se u Požeškoj biskupiji slavi kao ‘Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika.

Hodočasnici su s pokrivenim križem od Lipovljana preko Nove Subocke i Brestače pješačili do Novske, u kojoj su obišli obje župne crkve, a tamo su im se u hodočašće priključili i drugi vjernici. Tako su još brojniji preko Bročica hodočastili do Jasenovca, u koji su došli pred večernje misno slavlje ‘žalosnog petka’.

U Lipovljanima su ih ispratile članice ‘Hrvatskog srca’ općine Lipovljani, koje su svima hodočasnicima ponudile peciva, kavu i čaj, a i kod većine sakralnih objekata, na putu dužem od 25 kilometara, čekalo ih je osvježenje.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

U petak prije Cvjetnice, ove godine, Požeška biskupija je po 15. puta proslavila ‘Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika’. Središnje molitveno pokorničko misno slavlje održano je u jasenovačkoj župnoj crkvi, a predvodio ga je požeški biskup Antun Škvorčević. U misnom zajedništvu s požeškim biskupom, pod oltarom Blažene Djevice Marije u jasenovačkoj župnoj crkvi bili su još: Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit u miru, te Đuro Gašparović, srijemski biskup.

Na misnom slavlju u Jasenovcu ovog ‘žalosnog petka’ bili su još prisutni generalni tajnik HBK Enco Rodinis i njegov zamjenik Fabijan Svalina, kanonici požeškoga Stolnog kaptola na čelu s generalnim vikarom Josipom Devčićem i svećenici Novljanskog dekanata s dekanom Milanom Vidakovićem. Na slavlju je bio nazočan i slavonski episkop Jovan Ćulibrk iz Pakraca s pratnjom, a među brojnim vjernicima bili su i pješaci hodočasnici iz župa Novljanskog dekanata, koji su tog jutra na hodočašće put Jasenovca krenuli iz Lipovljana.

Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika i ove godine bio je posvećen žrtvama, posebno onima pogubljenim u 2. svjetskom ratu, u logorima u Jasenovcu i Staroj Gradiški, te svim totalitarnim političkim sustavima koji su od nedužnih ljudi činili žrtve, nanoseći im velike nepravde i zloćine. U molitvama i praštanju, te cjelokupnom obilježavanju ‘žalosnog petka’ najaktivnije su sudjelovali i hodočasnici koji su put Jasenovca krenuli iz Lipovljana.                    (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content