• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

VELEPOSLANIK OLEKSANDR LEVCHENKO U LIPOVLJANIMA OTVORIO IZLOŽBU ‘BISER DNIPROPETROVSKE REGIJE’

Oleksandr Levchenko, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, otvorio je na prigodnoj svečanosti, u nedjelju, 15. ožujka, u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, izložbu tradicijske ukrajinske kulturne baštine ‘Biser dnipropetrovske KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAregije’. Prije svečanog otvorenja izložbe, članovi KPD ‘Karpati’ priredili su književno veče posvećeno Tarasu Ševčenku, a sve to u okviru ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana župe, škole i općine Lipovljani.

Članovi Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’ iz Lipovljana, već niz godina obilježavaju godišnjicu rođenja Tarasa Ševčenka, najvećeg pjesnika Ukrajine, a ovogodišnje književno veče, njihov je doprinos programu obilježavanja Dana općine Lipovljani. Zbor ‘Karpata’ otpjevao je jednu uglazbljenu pjesmu Tarasa Ševčenka, na početku književne večeri u Lipovljanima, a onda je Ivan Semenjuk, predsjednik ‘Karpata’, pozdravio prisutne goste i izvođače programa.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Potom je, kratko, na težak i kratak život pjesnika i slikara, prisutne podsjetio Pavle Holovčuk iz Lipovljana, a nakon toga su njegovu pripremljenu studiju o intimnom, ljubavnom životu i ženama, kao muzama za inspiraciju u pjesničkom i likovnom KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAizričaju Tarasa Ševčenka, pročitale članice ‘Karpata’, a nekoliko pjesama pročitali su i učenici ukrajinskog jezika lipovljanske osnovne škole.

O simbolu otpora i rodoljublja Tarasa Ševčenka, u svijetlu trenutnih, ratnih događaja u Ukrajini, kratko, ali vrlo emotivno prisutnima je govorio i Oleksandr Levchenko, veleposlanik Ukrajine. Književna večer završila je još jednom pjesmom pjevačkog zbora ‘Karpata’.

Potom su se svi gosti s književne večeri, ali i drugi pristigli posjetitelji, preselili u potkrovlje Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima, u kojem je uz pomoć Veleposlanstva Ukrajine postavljena izložba ‘Biser dnipropetrovske regije’.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Ivan Semenjuk je pozdravio sve prisutne posjetitelje, a zadovoljstvo radom KPD-a ‘Karpati’, suradnjom s ukrajinskim Veleposlanstvom i postavljenom izložbom, izrazio je i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, naglasivši kako i općina Lipovljani, kroz podršku ovoj izložbi kao domaćina, želi dati i podršku ukrajinskom narodu u Ukrajini koji su u izuzetno teškoj situaciji.

Izložbu je, uz pojašnjenje o nastanku ‘Petrikivskog rospisa’, odnosno ‘Petrikivskog slikarstva’, tradicijske kulturne baštine iz Dnipropetrovske regije Ukrajine i proglašenog nematerijalnog blaga UNESCO-a, otvorio Oleksandr Levchenko, veleposlanik Ukrajine. Izrazio je zahvalnost općini Lipovljani za njegovanje ukrajinskog jezika i kulture, a podsjetio je prisutne i na veze ukrajinskih gradova i regija s hrvatskim gradovima i županijama. Zahvalio je hrvatskom narodu KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAna podršci koju pruža Ukrajini u trenutnoj borbi protiv agresije  i podsjetio da je i Hrvatska prije 20-tak godina prolazila sličnu agresiju, po čemu su Hrvatska i Ukrajina u mnogočemu slične.

Uz domaćine iz Lipovljana, svečanom otvorenju izložbe ‘Biser dnipropetrovske regije’ i književnoj večeri posvećenoj Tarasu Ševčenku, prisutni su bili gradonačelnici Novske i Lipika, Vlado Klasan i Vinko Kasana, te predstavnici ukrajinskih društava iz Zagreba, Lipika i Slavonskog Broda.

Slike jarkih boja, unikatni cvjetni ornamenti, te oslikani kućanski predmeti u petrikivskom stilu, posebno prepoznatljivom simbolu tradicijske Ukrajine, izloženi su u potkrovlju Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima, i mogu se razgledati svaki dan u radno vrijeme knjižnice. Lipovljani i svi posjetitelji mogu biti ponosni na mogućnost da mogu u svojoj sredini razgledati takav biser i ljepotu ukrajinske narodne umjetnosti.                  (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content