• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽAN ZNANSTVENO STRUČNI SKUP UZ OBILJEŽAVANJE DANA JOSIPA KOZARCA U LIPOVLJANIMA

Znanstveno stručnim skupom na temu: ‘Molitvenici u hrvatskoj književnosti’, u okviru trećih Dana Josipa Kozarca, u Lipovljanima je u petak, 13. ožujka započelo sedmodnevno obilježavanje Dana općine i Dana župe. Kroz tjedan dana bit će održan bogat program obilježavanja, za stanovnike općine Lipovljani, ali i mnogobrojne goste, koje će doći u Lipovljane, do blagdana sv. Josipa, zaštitnika župe i općine Lipovljani.

Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani, koja će tijekom ovogodišnjeg Dana općine biti svečano i otvorena, bila je domaćin znanstveno stručnom skupu, kojemu je radovima, najviše, pridonio stručni tim Filozofskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka, uz Centar za znanstveni rad HAZU iz Vinkovaca i Općinu Lipovljani.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Početak i otvorenje znanstveno stručnog skupa, svojim obraćanjem i pozdravnim riječima održali su Josip Krajči, predsjednik Organizacijskog odbora u pripremi stručnog skupa, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i Krunoslav Jakupčić, voditelj UPŠ Zagreb. Josip Krajči zahvalio je svima sudionicima za odaziv i pripremljene radove. Mario Ribar, načelnik općine zaželio je svima dobrodošlicu, te naglasio kako se ovogodišnji treći po redu Dani Josipa Kozarca održavaju uz obljetnicu 130 godina od dolaska Josipa Kozarca u Lipovljane, kao upravitelja u Šumariju Lipovljani koji je u Lipovljanima nakon svoga dolaska boravio punih deset godina (1885.- 1895.) Kruno Jakupčić je podržavajući Dane Josipa Kozarca naglasio kako se u Hrvatskoj ove godine obilježava 250 godina od planskog gospodarenja KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAšumama, a u tom poslu jako se istakao i Josip Kozarac, koji se uspješno bavio, među ostalim, i problemima uzgoja nizinskih poplavnih šuma.

Nakon uvodnog obraćanja i svečanog otvorenja Dana Josipa Kozarca radni dio izlaganja na znanstveno stručnom skupu, pripao je profesoricama i studentima s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Loretana Farkaš, dekanica Filozofskog fakultet u Osijeku, otvorila je stručni skup izlaganjem: ‘Hrvatska latinička grafija do Josipa Kozarca’. Potom je Zlata Šundalić, redovita profesorica, Filozofski fakulteta govorila o temi: ‘Zašto govoriti o molitvenicima’, a na kraju svog predavanja, Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima poklonila je set tiskanih molitvenika s obradom, u izdanju Filozofskog fakulteta iz Osijeka.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ljiljana Kolenić, redovita profesorica, održala je izlaganje: Grafija i jezik Adžićeve „Abekavice“, a  Silvija Ćurak, poslijedoktorandica, je govorila o ‘Složenicama u molitvenicima 18. stoljeća’. Tim predavanjima pridružila se i Vera Blažević Krezić, znanstvena novakinja koja je izložila temu: Molitvenička fauna – na primjeru Kanižlićeva  molitvenika ‘Bogoljupstvo na poštenje svetoga Franceška Saverije (1759)’.

Ovogodišnji znanstveno stručni skup zaključili su studenti 5. godine Filozofskog fakulteta u Osijeku, Antun Lešič, prezentirajući rad: ‘Motiv ljubavi i mržnje u molitveniku “Primogući i srce nadvladajući uzroci” Antuna Kanižlića’, te Danijel Vilček, koji je predstavio svoj rad: Motivi vječnosti i prolaznosti u Kanižlićevu molitveniku „Bogoljupstvo na poštenje svetoga Franceška Saverije“. Zbog nemogućnosti prisustvovanja, Anica Bilić, znanstvena savjetnica i upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinovcima pripremila je i priložila stručni rad: ‘Abekavicza illyricska i Quotidiana mortis memoria et preces ad inpetrandam bonam mortem, dva slavonska molitvenika Stjepana Adžića iz 18. stoljeća’.

Na kraju znanstveno stručnog skupa, uz Dane Josipa Kozarca u Lipovljanima, na vrlo zanimljivim izlaganjima svima je još jednom zahvalio Josip Krajči, a općinski načelnik Mario Ribar i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća predali su sudionicima skupa priznanja Općine Lipovljani, te izrazili nadu i želju buduće suradnje.

(Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content