• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

VELEPOSLANIK JURAJ PRIPUTEN OTVORIO IZLOŽBU ‘SLOVAČKA – ZEMLJA PARTNER LIPOVLJANSKIH SUSRETA’

Otvorenjem izložbi o Republici Slovačkoj, u novoj zgradi Knjižnice i čitaonice u Lipovljanima, u petak, 22. kolovoza navečer započela je ovogodišnja manifestacija ‘Lipovljanski susreti’.  Izložbu je, nakon polusatne svečanosti, otvorio Juraj Priputen, veleposlanik Republike Slovačke u Hrvatskoj, uz nazočnost brojnih gosti i uzvanika, a svečanost otvorenja svojim nastupom uveličali su i glazbenici profesor Robert Zgrablić i Daša Kralova.

‘Lipovljanski susreti’ manifestacija su bogatstva i različitosti kulture i običaja nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, a kako bi što bolje upoznali povijest, kulturu i život matičnih država iz kojih su došli pripadnici nacionalnih manjina, koje žive u Hrvatskoj, od ove godine ‘Lipovljanski susreti’ pokrenuli su projekt zemlje partnera. Prva zemlja partner ‘Lipovljanskih susreta’ je Republika Slovačka, koja se predstavila nizom izložbi: unikatne keramike, izradom kristala, poviješću samostalne Slovačke i njezinom pristupanju EU, izložbom o 70 godina otpora u 2. svjetskom ratu, a djelatnošću izdavaštva na slovačkom predstavio se Slovački kulturni centar iz Našica.

Uz to, na središnjoj pozornici, a posebno na maloj pozornici u parku, predstavit će se Puhačka skupina Maguranka iz Slovačke, kao predstavnici slovačke kulture i Kulturno društvo’ Chorvatanka, iz Hrvatskog Groba, kao predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Slovačkoj.

01-LSpetak 001Nakon otpjevane hrvatske i slovačke himne, u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ iz Lipovljana, pozdravnu riječ uzvanicima i gostima uputio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke općine Lipovljani. Goste je srdačno pozdravio i domaćin, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i naglasio značaj projekta zemlje partnera ‘Lipovljanskih susreta’.

04-LSpetak 030– Po prvi puta krećemo s projektom zemlje partnera ‘Lipovljanskih susreta’, kako bi još više približili kulturnu suradnju i zajedničke vrijednosti pripadnika nacionalnih manjina i njihovih domicilnih država s Hrvatskom. Nadamo se i širenju suradnje na gospodarstvo, stoga srdačno zahvaljujemo Veleposlanstvu Republike slovačke u Hrvatskoj što se svesrdno angažiralo na ostvarenju ovog projekta – istaknuo je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta’, u svečanom obraćanju na otvorenju izložbi.
05-LSpetak 054Svečanost su pjesmom ‘Slovensko krasna zem’ uveličali prof. Robert Zgrablić i Daša Kralova, a potom je pozdravne riječi, u ime pokrovitelja Sisačko-moslavačke županije, uputio i ZdenkoVahovec, dožupan Sisačko-moslavačke županije. Naglasio je kako je sisačko-moslavačka županija ponosna na Lipovljane i na ‘Lipovljanske susrete’ i zahvalio svima koji rade na razvoju različitosti kulture i bogastvu običaja.

Stručni osvrt na postavljenu izložbu izrekla je Sandra Kralj

08-LSpetak 075

Vukšić, ravnateljica Slovačkog kulturnog centra u Našicama. Naglasila je kako se radi o pet tematskih cjelina, u čijoj su pripremi sudjelovale tri slovačke institucije, a najviše Veleposlanstvo Republike Slovačke.

Nakon još dvije otpjevane slovačke pjesme prof. Roberta Zgrablića i Daše Kralove, veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj, Juraj Priputen, obratio se gostima i otvorio izložbu ‘Slovačka – zemlja partner ‘Lipovljanskih susreta’.

– Vrlo smo zahvalni da je Slovačka izabrana za prvu zemlju partner na ‘Lipovljanskim susretima’, a nadam se da će se naša kulturna suradnja proširiti i na drugu suradnju i da vas ova izložba ponuka da posjetite Slovačku- rekao je Nj.E., veleposlanik Juraj Priputen.

Svi gosti potom su razgledali postavljene izložbe, nakon čega je nastavljeno zajedničko druženje i razgovori. Domaćini druženja bili su Nj.E. Juraj Priputen, veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani.

Damir SMETKO

13-LSpetak 11714-LSpetak 118 02-LSpetak 019 03-LSpetak 020 06-LSpetak 056 07-LSpetak 059 09-LSpetak 085

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content