• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Na Opekama svečano otkrivena spomen ploča sveučilišnom profesoru, šumarskom znanstveniku i stručnjaku Branimiru Prpiću

U petak, 27. lipnja 2014., u organizaciji Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na ulazu objekta  Šumarskog fakulteta na Opekama, svečano je otkrivena spomen ploča hrvatskom šumarskom stručnjaku, znanstveniku neupitna ugleda i autoriteta, profesoru Branimiru Prpiću. Uz prigodu dana Zavoda za ekologiju i uzgajanje šuma Šumarskog fakulteta, na kojemu je profesor djelovao, uz prisustvo brojnih uzvanika, stručnjaka,  profesora i akademika te profesorove sestre, supruge i unuka, ploču je otkrio profesorov sin Jasen Prpić i dekan Šumarskog fakulteta prof.dr.sc. Milan Oršanić.

KPrvo zaposlenje profesoru Prpiću, nakon što je diplomirao 1954. godine bilo je upravo u ovdje, u Lipovljanima. Tada, kao dipl.ing.šumarstva počinje raditi u šumariji Lipovljani, a za šumske ekosustave ovoga kraja i nastavno-pokusni šumski objekt ‘Lipovljani’ Šumarskog fakulteta, ostaje vezan gotovo tijekom cijelog radnog vijeka.

Profesor Branimir prpić nezaobilazna je znanstvena i stručna vertikala hrvatskog šumarstva, priznatog međunarodnog ugleda. Seriozan profesor, omiljen među studentima i kolegama iz akademskog kruga, omiljen među mlađim kolegama i oslonac djelatnicima u praksi. Od 1958. godine profesor Prpić obnašao je sve dužnosti na fakultetu, od predstojnika zavoda do dekana. Izabran je u sva nastavna zvanja, od docenta do sveučilišnog profesora i profesora emeritusa. Godine 1992. Sveučilište u Zvolenu u Slovačkoj dodjeljuje mu počasni doktorat znanosti. Djelovao je u brojnim međunarodnim timovima, surađivao s njemačkim šumarskim stručnjacima, radio u tehničkoj visokoj školi u Zurichu. Bio je predsjednik hrvatskog šumarskog društva, dugogodišnji urednik šumarskog lista, član i predsjednik brojnih povjerenstava i organizacija…  Dobitnik je državne nagrade za znanost za životno djelo. Umro je 2012.godine u 85. godini života.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAUz riječi hvale kao velikom čovjeku, profesoru i prijatelju, sve je to spomenuo dekan, profesor Milan Oršanić prigodom otkrivanja ploče.

Kratko izlaganje o povijesti Šumarskog fakulteta od 1860. godine, o Zavodu za uzgajanje šuma i djelovanju profesora Prpića iznesao je predstojnik zavoda prof.dr.sc. Nikola Pernar.

KDogađaju su prisustvovali  načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar dipl.oec. i zamjenik načelnika Tomislav Lukšić dipl.ing.šum. te ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca Lipovljani Mirjana Faltis. Profesor Prpić, svojim je djelovanjem pronio ime Lipovljana i lipovljanskih šuma na međunarodnoj razini, a sudjelovao je i na znanstvenim okruglim stolovima ‘Lipovljanskih susreta’ 80-tih godina. Na svemu tome i ovome događaju smo izrazito zahvalni i ponosni. U obraćanju prisutnima i riječima dobrodošlice na područje Općine Lipovljani, sve je to spomenuo načelnik Mario Ribar te istakao izvrsnu suradnju  Općine Lipovljani i Šumarskog fakulteta.

Događaj su uveličali i članovi MPZ ‘Lira’ iz Lipovljana. Nakon prigodnih obraćanja i otkrivenja, otpjevali su Hrvatsku himnu te pjesmu “Oj Petrinjske uske staze“ koju je profesor Branimir Prpić volio i rado slušao. (T.L)

 

K

 

8-opeke (4) 9-opeke (8) 6-opeke (9) 7-opeke (1)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content