• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ČLANOVI ‘LIPE’ I PRIJATELJI IZ BIBINJA U LONJSKOM POLJU

Prolomila se, nenadano, ali odlično, izvorna dalmatinska pjesma kroz ravnicu zelenila Lonjskog polja, u nedjelju, 29. lipnja, u dvorištu Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje u Krapju. Zapjevali su ih, a kapela, članovi KUD-a Ivan Goran kovačić iz Bibinja kod Zadra, koje su članovi KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana, njihovi domaćini, odveli na izlet u bujno zelenilo, želeći im pokazati ljepote lipovljanskog kraja i Lonjskog polja, te tako zahvaliti za njihov izvrstan nastup na obilježavanju 90. obljetnice KUD-a ‘Lipa’, dan prije.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Tako su na par sati, članovi KUD-a iz dalmatinskog Bibinja i obilja morskog plavetnila u kojem svakodnevno žive, zamijenili obiljem zelenila, boravkom u Krapju i na području Lonjskog polja, o kojemu im je govorio i kratki film pokazao Eduard Bogović, voditelj promidžbenih aktivnosti u Parku prirode Lonsko polje.

Gosti iz Bibinja, praćeni domaćinima iz Lipovljana, posjetili su sjedište Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje u Krapju, gdje su upoznati s Krapjem – selom graditeljske baštine, obnovom starih hrastovih čardaka, ali i poviješću posavskog kraja od nastanka Vojne krajine do uspostave Javne ustanove Lonjsko polje. Upoznati su s izvođenjem drvenog graditeljstva, ali i s florom i faunom ovog prostora i čitavog Lonjskog polja. Posebno je istaknuta uloga Lonjskog polja, kao retencije visokih i poplavnih voda Save, te njegovo značenje u svijetu močvara i kao vrlo značajnom staništu ptica u kojem boravi 251 zabilježena vrsta.

Za prijatelje KUD-a ‘Lipa’ iz Dalmacije bilo je to nešto novo što do sada još nisu vidjeli, od kada dolaze u Lipovljane. Bile su im zanimljive tradicijske vrijednosti posavskog kraja, kao i tradicijska  pjesma ‘Oj, Savice, tia vodo ladna…’, koja ih je inspirirala da nekoliko svojih tradicijskih pjesama o moru zapjevaju u moru močvarnog zelenila, na terasi ustanove ‘Lonjsko polje’, koja brine da park prirode ostane zaštićena cjelina tradicijskih vrijednosti.

Članovi KUD-a ‘Lipa’ ugostili su svoje prijatelje iz Bibinja u svojim obiteljima, bili su zajedno na misnom slavlju u župnoj crkvi u Lipovljanima na jutarnjoj misi, obišli Lonjsko polje i na zajedničkom ručku se oprostili, do novog susreta, u Bibinju ili na nekoj smotri folklora..   (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content