• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PRVA SJEDNICA LAG-A ‘MOSLAVINA’ U LIPOVLJANIMA

Općina Lipovljani i načelnik Mario Ribar, bili su u utorak, 17. lipnja domaćin 11. sjednice Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe (LAG) ‘Moslavina’ u proširenom sastavu, s članovima Nadzornog odbora LAG-a. Sjednica je održana u vijećnici općine Lipovljani, a na dnevnom redu bilo je 6 vrlo zanimljivih točaka. Općina Lipovljani jedna je od 12 članica LAG-a ‘Moslavina’, a Mario Ribar je po funkciji načelnika član Upravnog odbora LAG-a. Cilj LAG-a je udruživanje jedinica lokalne samouprave, privatnog i civilnog sektora s područja LAG-a, kako bi mogli što kvalitetnije pripremati i provoditi programe ruralnog razvoja prema modelu Europske unije.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Sjednicu je otvorio Andrija Rudić, predsjednik LAG-a ‘Moslavina’, a nakon prve točke dnevnog reda nastavio ju je voditi dopredsjednik Marko Magdić.  Članovi Upravnog i Nadzornog odbora, na početku sjednice KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAsaslušali su predstavnika Finoteke, koji je članicama LAG-a ‘Moslavina’ ponudio uključivanje u projekt Finoteka.com.

Kroz projekt se povezuju domaći poljoprivredni proizvođači i kupci domaćih poljoprivrednih proizvoda. U zadnjih 6 godina, kao jedini takav domaći projekt i baza podataka proizvođača i kupaca poljoprivrednih proizvoda, Finoteka.com ima dobre rezultate. Uključivanje u projekt Finoteka.com  je za proizvođače i kupce besplatno, a troškove snose gradovi i općine. Svaka jedinica lokalne samouprave dobila je zasebnu ponudu za uključivanje u projekt Finoteka, a članovi LAG-a zaključili su da KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAbi to mogao biti zanimljiv razvojni projekt i da će pojedinačne ponude svakako proučiti.

Projekt ‘Moslavina u sedlu’ kao idejni projekt, predstavio je Dragutin Pasarić iz Kutine, a odnosi se na ‘Konjanički maraton’ koji će se, početkom kolovoza, po 18. puta ove godine organizirati, jahanjem rasnih grla konja Udruge uzgajivača iz Volodera, po mjestima Moslavine i članica LAG-a Moslavina. Zajedno sa ‘Konjaničkim maratonom’ predložena je i promocija LAG-a ‘Moslavina’, na terenu u svakoj općini i gradu, te na kraju godine zajedničkim kalendarom o provedenom projektu.

20-Lag u Lipovljanima 020                Anica Lenart, voditeljica LAG-a Moslavina, izvijestila je, potom, članove o provedenim aktivnostima u protekla tri mjeseca. Glavne aktivnosti su se odnosile na održavanju edukativna radionica u Kutini, za članice ovog LAG-a o pisanju projekata na kojoj je bilo 22 polaznika iz svih članica, a planirani su i nastupi i promocije ove akcijske grupe na sajmovima u slijedećem razdoblju. Ovog ljeta surađivat će se i s LAG-om iz Mađarske, a priprema se obilazak jednog LAG-a u Poljskoj.

LAG ‘Moslavina’ trenutno ima 70-tak članova. Na sjednici u Lipovljanima u svoje 24-Lag u Lipovljanima 024članstvo primili su 6 novih članova, uglavnom poljoprivrednih gospodarstava i obrta.

22-Lag u Lipovljanima 022Na kraju sjednice članova Upravnog odbora LAG-a ‘Moslavina’, održanoj u Lipovljanima, predstavljena je prezentacija električnih i utično električnih hibridnih vozila (plug in hybrid) tvrtke Mitsubishi, uz predstavljanje i HEP-ovog projekta ‘Zelena energija’. Kako je razvoj električnih automobila, kao jeftinije i čiste tehnologije, tek u povojima, predloženo je jedinicama lokalne samouprave da pokušaju investiranju u ovo područje i da budu primjer svojim stanovnicima.

Članovi Upravnog i Nadzornog odbora LAG-a Moslavina mogli su i sami isprobati vožnju u električnim osobnim vozilima po Lipovljanima, nakon završene sjednice LAG-a. Tim Mitsubishija ponudio je na probnu vožnju gradsko vozilo i-MiEV i vozilo srednje klase Outlander PHEV, a svi koji su vozili bili su vrlo zadovolji odlikama vožnje i automobila.                  (Damir SMETKO)

48-Lag u Lipovljanima 048 17-Lag u Lipovljanima 017 28-Lag u Lipovljanima 028 46-Lag u Lipovljanima 046

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content