• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PRIKUPLJENA I ISPORUČENA ZNAČAJNA KOLIČINA HUMANITARNE POMOĆI

U akciju prikupljanja humanitarne pomoći za stradale stanovnike istočne Slavonije, evakuirane iz svojih domova, nakon puknuća zaštitnog nasipa Save kod Rajeva Sela, uključili su se i mnogobrojni stanovnici, institucije, udruge i poduzeća s područja Općine Lipovljani.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAU suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Novska, humanitarna pomoć prikupljala se tri dana, od ponedjeljka, 19. svibnja, do četvrtka, 22. svibnja u Vatrogasnom domu DVD-a Lipovljani. Već drugog dana akcije, u utorak, 20. svibnja, odvezena su dva vatrogasna kombi vozila prikupljene i razvrstane pomoći u Privlaku. Akcija je nastavljena i u srijedu, 21. svibnja, kad je u večernjim satima natovareno još jedno kombi vozilo s prikupljenom hranom, odjećom i higijenskim sredstvima, te u četvrtak, 22. svibnja, kada je prevezena prikupljena humanitarna pomoć, u pratnji vozila VZG Novska, te vozila Hrvatskih šuma, Šumarije Lipovljani.

Stanovnici Općine Lipovljani brzo su reagirali na apel za pomoć, i uglavnom su, pojedinačno donosili humanitarnu pomoć. Svoje igračke i ostale potrepštine na sabirno mjesto u Vatrogasni dom donijela su i djeca Dječjeg vrtića ‘Iskrica’ iz Lipovljana, a mnoge namirnice prikupljala su djeca OŠ Josipa Kozarca iz Lipovljana, te nogometni klubovi s područja općine.

U tri dana na akciju su se odazvali i mnogi mještani Kraljeve Velike, Piljenica, Krivaja i Lipovljana, te okolnih mjesta, jer i sami znaju što je to boriti se protiv vodene stihije, koja je prije samo tri mjeseca zaprijetila Kraljevoj Velikoj. U svojim paketima stanovnici Općine Lipovljani stradalom stanovništvu slali su: vodu, ulje, brašno, pelene, vlažne maramice, toaletni papir, hranu za  djecu, razne konzerve, sredstva za pranje, mlijeko u prahu, krumpir, rižu, sredstva za osobnu higijenu, raznovrsnu odjeću, sokove, mast, trajno mlijeko, posteljinu i opremu za djecu, poput kolica i odjeće.

Kod Zlatka Pješa, zapovjednika VZO Lipovljani, javili su se i poljoprivredni proizvođači koji su voljni pomoći hranom. Ponuđeno je nešto kukuruza i 20-tak roto-bala sijena, koje su poljoprivrednici spremni poslati u poplavljeno područje za hranidbu stoke, samo se čeka potvrda prihvata i organiziranje prijevoza. Ponude za pomoć oko prehrane stoke mogu se i dalje prijaviti u Vatrogasnom domu u Lipovljanima.

Nakon što u petak, 22. svibnja vatrogasci istovare prikupljenu humanitarnu pomoć, u Prihvatnom centru u Privlaci kod Vinkovaca, u kojem se brinu za oko 1.400 evakuiranih stanovnika potopljenih posavskih sela, svi koji žele nešto donirati to će od petka, 23. svibnja, moći učiniti u Novskoj, u prostorima Gradskog društva Hrvatskog Crvenog križa, na Staroj gradskoj tržnici, gdje se akcija nastavlja do kraja tjedna.

U akciju na području Općine Lipovljani bili su uključeni brojni mještani općine, nogometni klubovi s područja općine, dječji Vrtić Iskrica, OŠ Josipa Kozarca, članovi DVD-a Lipovljani koji su organizirali prihvat prikupljenih pomoći, te organizirali prijevoz do mjesta stradalih poplavom. Svoj doprinos u donaciji prijevoza prikupljene pomoći dala je i Šumarija Lipovljani, te poduzeća EKOMII d.o.o. i Dujić Gradnja d.o.o. iz Lipovljana. Na žiro-račun Hrvatskog Crvenog križa za pomoć stradalima, Općina Lipovljani je iz sredstava svoje proračunske pričuve uplatila 5.000 kuna.

Veliku zahvalu svima donatorima i svima koji su se odazvali na akciju sakupljanja i prijevoza humanitarne pomoći za evakuirane mještane stradalih istočno slavonskih sela upućuje Crveni križ iz Novske.             (Damir SMETKO)

02-DSC_0671 KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA 01-DSC_0660 KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content