• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OBILJEŽEN DAN EKO-ŠKOLE U OSNOVNOJ ŠKOLI JOSIPA KOZARCA

Podizanjem ‘Zelene zastave Eko-škole’ ispred školske zgrade i prigodnim predstavljanjem aktivnosti o provođenju ekoloških programa, u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima, u četvrtak, 15. svibnja obilježen je Dan Eko-škole i obnovljen njen međunarodni eko-status. Tako je nastavljen kontinuitet statusa ‘Eko-škole’, koju lipovljanska osnovna škola ima od 2009. godine, a za čije su programe učenici vrlo zainteresirani.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMeđunarodne Eko-škole su program osmišljen za provedbu smjernica, u odgoju i obrazovanju mladih, za zaštitu okoliša na razini čitavih škola. Program Eko-škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže učenicima, shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša. Taj program, uz dodatak osobne kreativnosti, već 5 godina se provodi, vrlo uspješno, i u Osnovnoj školi u Lipovljanima.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAStoga je u školi Josipa Kozarca svečano raspoloženje kada se obilježava Dan Eko-škole, a tako je bilo i u četvrtak, 15. svibnja. Gost škole bio je Ante Kutle, predsjednik Udruge ‘Lijepa naša’, koja organizira Eko-školu i Eko-kviz, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, koji daje punu podršku članstvu lipovljanske škole u međunarodnoj Eko-školi, Vedran Mihaljević, dogradonačelnik grada Novska, Dalibor Sumpor, koordinator Eko-kviza i Marija Posavčić iz Kutine, voditeljica eko projekata u kutinskoj osnovnoj školi.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERATijekom prošle godine, učenici, nastavnici i vanjski suradnici škole, među kojima je najznačajnija obitelj Ožoga iz Nove Subocke, radili su na ekološkom programu, zaboravljenog uzgoja lana. Ta biljka plavog cvijeta, prije 40-tak i više godina, puno se sijala u našim domaćinstvima, a posao nije bio lak, kao ni postupak dobivanja prediva. Uzgoj i obradu lana, uz pomoć vanjskih suradnika, proveli su učenici osnovne škole i o tome snimili i dokumentarni film.

Za Dan Eko-škole pripremili su prezentaciju brošure i fotografija koje u načinjene tijekom uzgoja i obrade lana, i snimanja dokumentarnog filama ‘Od lana do ponjave’. Za sve goste i učenike škole stilizirano su prikazali projekt sijanja i obrade lana, kroz dječju predstavu. U njoj su kroz igru i pjesmu prikazani najvažniji trenuci uzgoja lana, ekološkog i tradicijskog projekta ove škole.

Dio programa međunarodne Eko-škole je i provođenje Eko-kviza ‘Lijepa naša’. Učenici Osnovne škole Josipa Kozarca, sa svojim učiteljicama-mentoricama, od samog početka sudjeluju u Eko-kvizu, i imaju odlične rezultate. Prošle godine četveročlana ekipa bila je pobjednik državnog natjecanja Eko-kviza ‘Lijepa naša’, a ove godine ekipa škole je osvojila 3. mjesto u konkurenciji više od 30 škola, na državnom natjecanju u Zagrebu. Učenike i učiteljicu Valentinu Jugović, uz pomoć općine Lipovljani, škola je nagradila prigodnim darovima, na svečanosti priređenoj uz Dan Eko-škole.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAU prepunom školskom predvorju, ravnateljica Mirjana Faltis, pozdravila je sve goste i učenike škole, koji daju svoj doprinos realiziranju ekoloških projekta, i koji su došli obilježiti Dan Eko-škole i podizanje ‘Zelene zastave’. Na svim uspjesima čestitao im je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i Vedran Mihaljević, zamjenik gradonačelnika grada Novska. Svoje impresije i divljenje ostvarenjima u školi, te uspjesima školskih ekipa na natjecanju u Eko-kvizu, prenio je osobno i Ante Kutle, predsjednik Udruge ‘Lijepa naša’, koji je i ove godine sa zadovoljstvom boravio u Lipovljanima, u jednoj od najboljih i najaktivnijih Eko-škola u Hrvatsko.           U Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima najavili su i nove ekološke projekte, te stalni rad na obrazovanju učenika i uređenju arboretuma oko škole, koji je zasađen prije 35 godina. Niz godina bio je zapušten, no u školi su odlučili da postane ukras škole i sustavno rade na njegovom uređenju. ‘Zelena zastava’ Eko-škole ponosno se vijori ispred Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima.    (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content