• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – 8. svibanj

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u cijelom svijetu obilježava se 8. svibnja u spomen na datum rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – Henrya Dunanta.

Crveni križ i Crveni polumjesec čine najveću humanitarnu mrežu sastavljenu od milijun volontera i zaposlenika koji neposredno rade s ljudima u potrebi. Temeljna načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca čine etički okvir koji vodi svoje članove u radu za ljude u potrebi gdje god se oni nalazili, neovisno o njihovoj nacionalnoj, rasnoj, spolnoj ili religijskom pripadnosti, klasi ili političkom opredjeljenju.

Ove godine proslavlja se 151 godina humanitarnog djelovanja u 187 nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koji imaju značajnu ulogu na lokanoj i globalnoj razini u svijetu koji se stalno mijenja. Naglasak se stavlja na mlade koji sve više postaju predvodnici pozitivnih promjena. Oni su inovatori koji prihvaćaju nove ideje i tehnologije brže od bilo koje prethodne generacije. Njih pokreću vrijednosti, oni vjeruju u jednakost i nenasilje i žele djelovati smisleno i svrhovito u svijetu promjena.

Globalni plan humanitarnog djelovanja oblikovati će ljudi koji najbolje razumiju potrebe i rješenja – lokalni volonteri na terenu, članovi lokalne zajednice i pojedinci na koje su utjecale različite nevolje.

Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Međunarodni odbor Crvenog križa mobiliziranjem snage humanosti zajednički sa svojim nacionalnim društvima diljem svijeta prilagoditi će svoj humanitarni odgovor novim izazovima današnjice s jedinom ambicijom pomaganja onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Hrvatski Crveni križa, kao jednu od svojih zajedničkih akcija obilježava Tjedan Hrvatskog Crvenog križa od 8. – 15. svibnja.

Gradsko društvo Crvenog križa Novska će obilježiti Svjetski dan Crvenog križa i Tjedan Hrvatskog Crvenog križa zajedničkim druženjem s građanima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novskoj (kod Ogrca) u ponedjeljak 12.05.2014. godine u vremenu od 10-12 sati.

Hvala svima koji pomažu u ostvarivanju humanitarnih ciljeva Gradskog društva Crvenog križa Novska!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content