• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PILJENICE: KULTURNI DIJALOG NA SLIKOVITOJ PAKRI

–          Pjesnici uz program „Rijeka šuma, nebo“

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

–          Milan Bešlić  o karikaturisti Branimiru Petroviću

–          Đuro Vidmarović kao svjedok zbivanja u Ukrajini
Piljenice, najzapadnije selo zapadne Slavonije, od subote u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Lipovljani i  mjesne udruge žena „Mlinarice“  s više kulturnih sadržaja dobilo je susrete ¨“Rijeka, šuma, nebo“. Riječ je o dijalogu uz pejzažno ozračje sela (ima epitet „mala seoska

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Venecija“)  donjeg toka vijugave  Pakre i poznate osobe vezane uz njegove ime.  Predstavilo se, literarno dodirujući standardnim jezikom i na više varijanti kajkavštine  prostore Dunava, Save, a uz domaću  Pakru i obližnijih  moslavačkih rijeka Lonje, Ilove i  Česme, 13  književnih imena. Među njima bila su i zapaženija Društva hrvatskih književnika, ili afirmiranih s objavljenim djelima:  Nevenka Nekić, Božica Brkan, Nenad Piskač, Josip Palada, Esad Jogić, Katarina Brkić, Đuro Vidmarović, Dragutin Pasarić.
Program su obogatili i  članovi zagrebačke Udruge ljubitelja  pera i kista „Pegaz“:  Franjo Mandić,  Luka Štilinović  Suzana Ujević,  Ivana Varjačić i Goran Gatalica.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Govorilo se uz odmorište nad rijekom Pakrom i u  dvorištu sačuvanog  mlina obitelji Vaclavek. Osobit bio je program u društvenom domu, tu su stvaralački trenutci podijeljeni sa znatiželjno okupljenim mještanima. Gostima posebno simpatičnu dobrodošlicu izrekli su učenici područne škole. Pjesnici su u krajoliku s šumskom  Teninom stazom, a koja je podsjetnik naspoznato djelo Josipa Kozarca (kao šumar tu službovao koncem 19. stoljeća)  našli i svoje inspirativne trenutke. Ogranak Matice hrvatske Lipovljani, priopćila je njegova vrijedna  predsjednica  Melita Lenička, tiskat će ih.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA    Događaj u Piljenicama bio je više od literarnog izričaja. U Piljenicama 1888. godine rođen je Branimir Petrović, zasigurno jedan od najpoznatijih hrvatskih karikaturista (posebno poznat prepoznatljivom karikaturom A. G. Matoša, Koprive 1911.). Na njegove  poteze poznate u svjetskim  časopisima Pariza, ali uz osobe iz  nekadašnje Lige naroda i u Ženevi (tu je i preminuo 1957.) podsjetio je poznati likovni kritičar profesor Milan Bešlić. Pozivajući se na Matka Peića, naglasio je kako je bez  dvojbe riječ o jednom od vodećih u hrvatskoj karikaturi. Odgovor bi trebala dati monografija, ali ona traži zahtjevna i vrlo sustavna istraživanja. No da umjetnik ne padne u zaborav,   najavljena je uz njegovo ime u rodnim Piljenicama  mogućnost okupljanja hrvatskih karikaturista.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sudionici piljeničkog dijaloga  imali su rijetku priliku  da  „iz prve ruke“ dobiju i spoznaju o vrtlogu zbivanja koja su zadesila Ukrajinu. Zorno je o tome svjedočio sin  Piljenica  književnik  Đuro Vidmarović, nekadašnji hrvatski veleposlanik u toj zemlji, a koji je nedavno  tri tjedna proveo u Kijevu. Podsjetio je kao svjedok života demokratske Ukrajine na mnoge  hrvatskoj javnosti, mahom  nepoznate aktualne, ali i povijesne pojedinosti o teritorijalnim promjenama na štetu te zemlje. Iskazao je  zabrinutost koju donosi ne samo snažna ruska promidžba,  već i gomilanje vojnih snaga u blizini granice, zemlje utemeljiteljice UN-a, a koja bi opravdano zbog svog državnog teritorijalnog integriteta trebala imati i njezinu snažniju zaštitu. Kulturnu blizinu Ukrajine donio je na koncu programa  nastup pjevačkog zbora KPD Ukrajinaca „Karpati“  koji djeluje u općinskom  središtu Lipovljani.

Dragutin Pasarić

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content