• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U LIPOVLJANIMA PRIMLJENO NOVIH 95 UZORAKA ZA ZAKLADU ANA RUKAVINA

Dvosatna akcija davanja uzoraka krvi i upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, Zaklade Ana Rukavina, održana je u Lipovljanima, u četvrtak, 3. travnja. Prva akcija iste namjene održana je u Lipovljanima još 2007. godine, a u ovoj, drugoj akciji, prikupljeno je 95 novih uzoraka krvi, uz registraciju isto toliko potencijalnih dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica na lipovljanskom području.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Akcija davanja krvi i upisa u Registar, održana je 3. travnja u lipovljanskom Društvenom domu od 12 do 14 sati, a organizirana je na inicijativu Organizacije žena HSS-a ‘Hrvatsko srce’ iz Lipovljana i uz organizacijsku pomoć KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADubravke Hubak potpredsjednice Hrvatskog srca Lipovljani. Na akciju upisa u Registar darivatelja odazvalo se ukupno 120 osoba, no upisalo se i krv dalo 95 sumještana jer drugi nisu ispunjavali sve uvjete.

Samo sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti mogu biti upisane u Registar Zaklade Ana Rukavina, a time daju šansu za život teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije i bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Upis obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika, te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni i tkivne snošljivosti. Poruka svih akcija Zaklade Ana Rukavina je: ‘Lijek je u nama.’ Njome se podsjeća sve osobe kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Do sada je u hrvatski Registar, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), iz Hrvatske upisano 43.700 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 39 oboljelih i to za 23 iz Hrvatske i 16 iz inozemstva. Stoga su akciju posjetile i tako ideju Zaklade Ana Rukavina i osobno podržale Dubravka Kačmarčik iz Lipovljana, koja je prije tri godina i sama bila donator krvotvornih matičnih stanica, te Mira Ardan iz Lipovljana, koja je dobila već drugi poziv, a oba je i prihvatila, za darivanje matičnih stanica.

– Za dva sata akcije skupiti 95 uzoraka izvrstan je rezultat, pa u ime Zaklade zahvaljujem Organizaciji žena HSS ‘Hrvatsko srce’ iz Lipovljana, koja je to organizirala, općini Lipovljani i svim volonterima koji su radili, ili su novčanim prilogom pripomogli tijekom akcije. Raduje nas što su upisnici u Registar, ovdje u Lipovljanima, uglavnom mladi ljudi, to pokazuje njihovu osviještenost i uspjeh akcije – rekla nam je Mirta Vrančić, voditeljica Ureda Zaklade Ana Rukavina u Zagrebu, na kraju akcije u Lipovljanima.

Svi koji su se odazvali na akciju u Lipovljane bili su ponuđeni osvježavajućim napitkom i ručkom koji su pripremile organizacija žena HSS-a ‘Hrvatsko srce’ Lipovljani.           (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

1-DSC04133 KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

1-DSC04178 1-DSC04186 1-DSC04176 1-DSC04137

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content