• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PREMIJERNO PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM ‘OD LANA DO PONJAVE’

Nakon godinu dana provođenja projekta na uzgoju, a onda i obradi lana, Osnovna škola Josipa Kozarca iz

odLanaDoPonjave (2)

Lipovljana, u suradnji s OPG ‘Ožoga’ iz Nove Subocke, pripremila je dokumentarni film o poslovima na uzgoju i obradi lana. Promociju filma ‘Od lana do ponjave’ pripremili su u ponedjeljak, 17. ožujka, uz ovogodišnje obilježavanje Dana škole, ali i Dana župe i općine Lipovljani.

odLanaDoPonjave (8)
U dvorani Društvenog doma u Lipovljanima, u kojoj su se nekada prikazivali kino filmovi, o projektu uzgoja lana, te snimljenom dokumentarnom materijalu iz čega je nastao film, prisutnima je na premijeri govorila Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole. Zahvalila je svima koji su pomogli u ostvarenju projekta sadnje i uzgoja lana, a onda i u stvaranju dokumentarnog filma, o nekada izuzetno važnoj, a danas gotovo zaboravljenoj biljci plavnog cvijeta.

odLanaDoPonjave (9)             Dokumentarne kadrove ‘Od lana do ponjave’ snimio je Igor Tomek, tekst priče koja prati radnju filma napisala je Ljubica Rašo Belši, tekst je u filmu čitao Hrvoje Lukšić, a scenarij i režiju potpisuje Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole. Na uzgoju lana, a onda i u nastajanju filma, sudjelovalo je 15-tak djece osnovne škole, 20-tak uglavnom članica Udruge žena iz Nove Subocke, te alati i oruđa iz zbirke obitelji Ožoga.

Svima njima, nakon prikazivanja, a poglavito Vjeri i Ivanu Ožoga, zahvaljeno je za iznimni trud na provođenju projekta, a zahvaljeno je i sponzorima projekta i filma. Zahvalnice su dobili svi pojedinačno, javno, na pozornici ispred velikog platna na kojem je održana premijera. I projekt uzgoja lana, i snimljeni film ‘Od lana do ponjave’, poslužit će u spašavanju tradicijskih vrijednosti našeg područja, te boljeg razumijevanja i vrednovanja nekadašnjeg težačkog života na ovim prostorima.

(D. SMETKO)

odLanaDoPonjave (19)

 

odLanaDoPonjave (24)

 

Fotografije u galeriji

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content