• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE POSVEĆENO 200. OBLJETNICI ROĐENJA TARASA ŠVEČENKA

U čast 200. obljetnice rođenja Tarasa Ševčenka, 2014. godina proglašenja je njegovom godinom. Na mnogim mjestima obilježena su dva stoljeća njegovog rođenja, a među njima, i u Lipovljanima, u prostorijama Kulturno-

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

prosvjetnog društva ‘Karpati’.

Članovi ‘Karpata’ već 10-tak godina neprekidno obilježavaju rođenje Tarasa Ševčenka kroz književne večeri, a ovogodišnja je održana u ponedjeljak, 10. ožujka navečer. Na književnoj večeri prisutan je bio veliki broj
članova ‘Karpata’ i njihovih gostiju, a obzirom na trenutnu napetu situaciju u Ukrajini, ovogodišnje književno veče i odaziv velikog broja članova i gostiju na njega, može se tumačiti i kao svojevrsna potpora Ukrajini i Ukrajincima upućena iz Lipovljana.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA               Teške (ne)prilike u Ukrajini i ponovna borba za neovisnost i teritorijalnu cjelovitost, odredila je i temu ovogodišnje književne večeri posvećene Tarasu Ševčenku. Glavna tema referata o iznimnom ukrajinskom pjesniku, vizionaru i slikaru, govorila je o njegovom slobodoljublju i domoljublju. Pročitani su stihovi u kojim on sanja, vizionarski, majčicu Ukrajinu i njenu samostalnost. U jednosatnom programu, koji su pripremili članovi KPD ‘Karpati’, a vodio ga je Ivan Semenjuk, predsjednik Društva, pjevački zbor je pjevao uglazbljena djela Tarasa Ševčenka, a učenici ukrajinskog jezika u OŠ Josipa Kozarca u Lipovljanima, recitirali su pjesme i pročitali prikaz slobodoljublja u njegovim djelima, koji je pripremio Pavle Holovčuk iz Lipovljana.

Pjesmom zbora završena je književna večer na kojoj su bili i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća Lipovljani, i Vlado Klasan, gradonačelnik Novske, te Ukrajinici s područja Novske i Lipika. (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content