• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

UZ ‘DANE JOSIPA KOZARCA’ ODRŽAN MEĐUNARODNI ZNANSTVENO STRUČNI SKUP ŠUMARA NA TEMU ‘POPLAVNE ŠUME’

‘Dani Josipa Kozarca’ u Lipovljanima, koji se obilježavaju uz 156. obljetnicu njegovog rođenja, donijeli su, ove godine međunarodni znanstveno stručni skup šumarskih stručnjaka i znanstvenika, u organizaciji Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Općine Lipovljani. Stručni skup ‘Poplavne šume’ održan je u subotu, 15. ožujka, u Knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, a vodili su ga prof.dr.sc. Milan Oršanić, dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, akademik Slavko Matić i Josip Krajči, predsjednik Odbora koji priprema ‘Dane Josipa Kozarca’.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Nakon službenih pozdrava upućenih od domaćina ovogodišnjeg skupa, općinskog načelnika Maria Ribara, te gostiju Krunoslava Jakupčića, voditelja UŠP Zagreb, Zdenka Vahovca, zamjenika županice Sisačko moslavačke županije, otvoreni su drugi ‘Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima’. Međunarodni stručni skup predstavio je prof.dr.sc. Milan Oršanić, dekan Šumarskog fakulteta iz Zagreba, koji je pozdravio, domaćine i sve pristigle znanstvenike, te obrazložio izbor teme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– ‘Poplavne šume’ su izabrane za ovaj skup kako bi se napravio još jedan presjek znanstvenih spoznaja na kojima šumarski stručnjaci rade godinama i kako bi se vidjelo što treba u budućnosti činiti. Na skupu će biti iznijete i spoznaje i iz drugih europskih zemalja. Poplavne šume su sve one šume koje bar jednom godišnje imaju na svom prostoru dužu ili kraću poplavu, a sve manje ih je u Europi – naglasio je na otvorenju, dekan prof.dr.sc. Milan Oršanić.

poplavne šume 016

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Međunarodni znanstveni stručni skup u Lipovljanima prvim izlaganjem započeo je znanstvenik iz Češke, prof.dr.sc. Emil Klimo, s fakulteta u Brnu, koji je koautor knjige ‘Poplavne šume Europe’. Doajen šumarskih istraživanja prvi je održao predavanje ‘Poplavne šume iz europskog pogleda’, u kojem je iscrpno predstavio europske poplavne šume.

O poplavnim šumama u Hrvatskoj, znanstveni rad obrazložio je akademik Slavko Matić, koji je pripremio zajedno s prof.dr.sc. Milanom Oršanićem, a obuhvatio je razvoj i probleme nizinskih, poplavnih šuma u Hrvatskoj.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA   KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Na stručni skup u Lipovljane, sa Šumarskog fakulteta u Beogradu, došao je prof.dr.sc. Martin Bobinac, koji je izložio predavanje ‘Fitosociološka revitalizacija sastojina poljskog jasena na području specijalnog rezervata ‘Gornje Podunavlje’.

U drugom djelu stručnog skupa svoje radove izložili su hrvatski šumari. ‘Značaj vodnog režima nizinskih šuma u potrajnom gospodarenju’ predstavio je dr. sc. Ivan Pilaš, iz Zavoda za ekologiju Hrvatskog šumarskog instituta. Na sličnu temu o gospodarskom značaju nizinskih šuma, te problemima u gospodarenju govorio je doc. dr. Ivica Tikvić, sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Šumarski dio skupa zaključio je dr.sc. Roman Rosavec s temom: ‘Park prirode Lonjsko polje i zaštita poplavnih šuma’.                 (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

poplavne šume 087 poplavne šume 003 poplavne šume 005 poplavne šume 006 poplavne šume 053

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content