• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

VRLO USPJEŠNA GODINA U RADU MATICE SLOVAČKE OPĆINE LIPOVLJANI

Matica slovačka općine Lipovljani održala je u subotu, 22. veljače redovnu godišnju Skupštinu na kojoj je zaokružila još jednu, vrlo uspješnu godinu rada i postignuća, kao udruga građana i kao udruga pripadnika slovačke nacionalne manjine koji vrlo uspješno djeluju i čuvaju baštinu svojih predaka na području općine Lipovljani. Sva izvješća o radu u 2013. su jednoglasno prihvaćena, a izglasan je i plan rada i financiranja udruge u 2014. godini.

07-Skupština MS 007

Godišnju Skupštinu Matice slovačke vodila je Jozefina Kranjčec, a izvješće o prošlogodišnjem radu i uspjesima podnijela je Marica Tisaj, tajnica MS općine Lipovljani. Financijsko izvješće podnijela je Anđelka Štelma, a plan rada za 2014. godinu detaljno je obrazložio Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke.

– Brojni nastupi KUD-a ‘Lipa’ i zbora ‘Lira’, na raznim kulturnim manifestacijama slovačke nacionalne manjine, otvorenje ‘Slovačke etno kuće’ u Željanskoj ulici u Lipovljanima, suradnja sa slovačkim i austrijskim društvima Hrvata i Slovaka, ugošćavanje dječjih folklornih ansambala iz Slovačke i učenje slovačkog jezika u osnovnoj školi – samo su dio aktivnosti koje su tijekom prošle godine provodili članovi Matice slovačke. To je i dobra potvrda prave vrijednosti ove udruge koja broji preko 120 članova – istaknula je, među ostalim, u izvješću o radu udruge u prošloj godini Marica Tisaj, tajnica MS općine Lipovljani.

15-Skupština MS 016                Tijekom protekle godine Matica slovačka u Lipovljanima raspolagala je s ukupno nešto više od 125 tisuća kuna. Toliki su joj bili i troškovi rada i provođenja planiranih aktivnosti u prošloj godini, a najviše prihoda primila je od Savjeta za nacionalne manjine RH, što im je omogućilo završetak radova na Slovačkoj etno kući i tiskanje nekoliko reprezentativnih izdavačkih djela.

60-Skupština MS 061Tijekom završnog obraćanja Josipa Krajčija, predsjednika MS Lipovljani moglo se čuti o sve težim okolnostima i uvjetima financiranja svih aktivnosti. Zahvalio je za novčanu potporu koju Matica dobiva od općine Lipovljani, Sisačko moslavačke županije, te i od dijela donatora. Posebno je naglasio pitanje redovnog podupiranja programa od strane Savjeta za nacionalne manjine RH i Ureda za zahranične Slovake iz Bratislave. Bez tog dijela novčane potpore ne bi bilo moguće urediti muzejsku etno zbirku, a ni raditi na izdavaštvu.

51-Skupština MS 052Matica slovačka će i dalje razvijati vrlo dobru suradnju s Osnovnom školom Josipa Kozarca, kako bi što više učenika učilo slovački jezik, a predloženi plan rada žele ostvariti u potpunosti, pa možda i programe koje nisu u planu, a dogodit će se tijekom godine. Rad redovne godišnje Skupštine Matice slovačke u Lipovljanima pozdravio je velik broj predsjednika udruga građana s kojim surađuju. Skupština je završila zajedničkom fotografijom svih članova i njihovih gostiju, te je nastavljeno zajedničko godišnje druženje.             (D. SMETKO)

77-Skupština MS 078

 

85-Skupština MS 086 88-Skupština MS 089 89-Skupština MS 090 93-Skupština MS 096

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content